Hlavní obsah

Evžen Tošenovský vyhrál druhé prezidentské primárky ODS o jediný hlas

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evžen Tošenovský vyhrál nad Přemyslem Sobotkou druhé prezidentské „primárky“ občanských demokratů, které se konaly ve Zlínském a Olomouckém kraji. V těchto volebních regionech nicméně byly síly obou kandidátů velice vyrovnané, neboť celkově vyhrál Tošenovský o jeden jediný hlas.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský

Článek

V obou krajích hlasovalo dohromady pro vítězného Tošenovského 295 oprávněných voličů, zatímco Sobotka si na svůj účet připsal 294 hlasů. Velice těsný byl výsledek i v jednotlivých krajích.

„V Olomouckém kraji zvítězil Přemysl Sobotka se 162 hlasy, 161 získal Evžen Tošenovský. Naopak Zlínský kraj připsal prvenství Tošenovskému se 134 hlasy, pro Sobotku zde hlasovalo 132 oprávněných voličů,“ konstatoval mluvčí strany Tomáš Bartovský.

Podle Sobotky je výsledek ve Zlínském a Olomouckém kraji úspěšný: „Druhé primárky se konaly v teritoriu Evžena Tošenovského. To, že jsem získal jen o jeden hlas méně, považuji proto za úspěch.“

Primárky letos poprvé

Klání mezi Sobotkou a Tošenovským odstartovalo první květnovou středu v Pardubicích. Druhý den se pak kandidáti přemístili do Hradce Králové, kam se na ně přijel podívat i premiér a předseda ODS Petr Nečas. První klání vyhrál minulý týden Sobotka se 404 hlasy, jeho soupeře Evžena Tošenovského volilo 141 lidí.

„V týdnu od 14. května budou primárky pokračovat v Kraji Vysočina a Jihočeském kraji, kde proběhnou volební shromáždění ve Stříteži u Jihlavy 14. května a v Českých Budějovicích 17. května,“ dodal Bartovský.

ODS sáhla letos k formě primárek vůbec poprvé. Během devíti týdnů uchazeči vystřídají stejný počet regionů, kde po vzoru kampaní v USA vystupují na připravených mítincích. Tam jim členové strany mohou odevzdat své hlasy, případně mohou hlasovat dodatečně například v regionálním sídle strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám