Hlavní obsah

Eurovolby: Vede ODS, komunisté jsou druzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři týdny před konáním historicky prvních českých voleb do Evropského parlamentu přisuzuje průzkum agentury STEM jasné prvenství ODS. Podle průzkumu z přelomu dubna a května by občanské demokraty volilo 35,8 procent lidí. Druzí jsou komunisté, kteří předběhli vládní ČSSD. Volit se bude 11. a 12. června.

Foto: Jan Kaše

Vodní příkop

Článek

ODS s téměř 36 procenty by podle STEM jasně zvítězila. Na druhém místě jsou komunisté s 15,8 procenty a až třetí skončila ČSSD, které by dalo hlas 14,6 procenta voličů.

KDU-ČSL by dostala 7,1 procenta a do europarlamentu by se těsně dostalo i hnutí Nezávislí vedené senátorem Vladimírem Železným. Dosáhlo preferencí 5,1 procent.

Speciální přílohu k volbám do EP najdetezde

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do EP se nepodařilo překročit Straně zelených (4,2%), Sdružení nezávislých kandidátů s lídrem Josefem Zielencem získalo 3,4 procenta. Unie liberálních demokratů, jejíž součástí je Unie svobody, ODA, Cesta změny a Liberální reformní strany dosáhla pouze 1,1 procenta.

Anketa

Koho budete volit do Evropského parlamentu?
ODS
27,6 %
ČSSD
8,1 %
KSČM
17,5 %
KDU-ČSL
8,2 %
hnutí Nezávislí
6,6 %
Strana zelených
8,3 %
Sdružení nezávislých
9,5 %
Unie liberálních demokratů
6 %
jiné
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám