Hlavní obsah

EU uvalila na některé zboží z USA trestní 15% clo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropské unii došla ve čtvrtek trpělivost a rozhodla se, že na některé druhy zboží, které se z USA do Evropy dovážejí, uvalí tzv. dodatečné 15procentní clo. EU se nesmířila s tím, že USA daňově zvýhodňují domácí podniky a nezměnily to ani přes opakovaný nesouhlas Unie. Dodatečné clo začne platit od 1. května.

Článek

Obě velmoci mezi sebou obchodní válku vedou už mnoho let. EU si loni stěžovala u Světové obchodní organizace, která uznala, že USA si nepřípustně chrání trh a EU může sankce uvalit.

Dodatečné clo, které budou američtí vývozci platit, se bude týkat například některých druhů ryb, sportovního vybavení a některých strojů nebo papíru.

Spor se týká tzv. Byrdova dodatku k obchodnímu zákonu, který USA přijaly v roce 2000. Říká, že dovozci některého zboží do USA zaplatí vyšší cla a výrobci tohoto zboží ve Státech budou z této sumy dotováni. WTO ho označila za nelegální už v roce 2002, opětovně v roce 2004. Tvrdí, že dovozci tohoto zboží do USA jsou vlastně postihování dvakrát.

Dodatek je boj proti dumpingu

"Evropská komise tento poslední krok ve sporu o Byrdův dodatek zákona učinila proto, že Spojené státy stále nejsou schopny uvést svou vlastní legislativu do souladu s mezinárodními závazky," píše se ve zprávě EK.

Američané tvrdí, že se dodatkem zákona brání proti levnému dovozu vybraného zboží z mnoha zemí. Ten považují za dumping a sankce tak mají domácí podniky ochránit.

Někteří analytici tvrdí, že USA by dodatek možná před WTO obhájily. EU by pak k sankcím nemohla přistoupit. Prezident George W. Bush se ale podobným postupem příliš nezabýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám