Hlavní obsah

Epidemiolog Prymula má živnost na zdravotnické pomůcky. Nic nevyrábím, hájí se

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z hlavních tváří boje s epidemií koronaviru, současný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula má od června v živnostenském rejstříku zapsanou mimo jiné výrobu zdravotnických potřeb a materiálu. Někteří kritici v tom vidí střet zájmů. Prymula prý ale roušky ani dezinfekci nevyrábí, sdělil TN.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kdy odložíme roušky? „Možná se stanou stálým módním doplňkem,“ soudí Prymula.

Článek

V Prymulově živnostenském rejstříku se nové oprávnění objevilo 17. června, tedy pár týdnů po jeho odchodu z pozice náměstka ministra na ministerstvu zdravotnictví.

„Já jsem si ty živnosti založil po odchodu z ministerstva, kdy jsem chtěl odejít do privátní sféry. Žádný zdravotnický materiál nevyrábím. Nevyrábím nic. Mám to proto, abych mohl třeba přednášet,” řekl TN.cz Prymula.

Prymula: Česko je na hranici exponenciálního růstu, opatření se projeví až zadlouho

Domácí

Do soukromého sektoru Prymula ale nezamířil a k naplnění cílů oprávnění tak prý nedošlo. Místo toho přijal funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum na Úřadu vlády. Jako poradce tak má stále určitý vliv na protiepidemiologická opatření a nastavování strategie pro boj s koronavirem.

A v tom právě například bývalý šéf TOP09 a současný předseda pražského zastupitelského klubu Prahy Jiří Pospíšil spatřuje určitý problém. „Pokud pan Prymula opravdu vyrábí zdravotnické prostředky a do toho ještě obchoduje se státem, tak to podle mého názoru je střet zájmů. Je obtížně přijatelné, aby člověk, který rozhoduje o karanténních opatření a nošení roušek, současně tyto výrobky vyráběl a distribuoval,” sdělil serveru Pospíšil.

Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména mezi dětmi a mladými, dokládají čísla

Domácí

Podobně mluví i předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. „Pan Prymula by si měl rozmyslet, jestli je podnikatelem ve zdravotnictví, nebo vládním zmocněncem, obojí dohromady je střet zájmů. Připomeňme si, za jakých okolností skončil ve funkci ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové, kdy byl z důvodů střetu zájmů odvolán tehdejším ministrem zdravotnictví,” sdělil Novinkám Bartoš.

Bartoš narážel na Prymulům údajný střet zájmů v době, kdy řídil Královehradeckou fakultní nemocnici. Z této pozice měl rozhodovat o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků, kdy dodavatelé zároveň spolupracovali se společností Biovomed s.r.o., v níž seděla Prymula dcera Karolína. Epidemiolog tehdy střet zájmů odmítl, své odvolání vykládal jako vyústění osobního sporu.

Šéf Pirátů ale také zároveň doplnil, že mít oprávnění k podnikání není nic nezákonného.

Rozhodování o rouškách je nepřehledné, stěžují si zástupci škol

Věda a školy

Prymula by mohl vyrábět mimo jiné roušky, respirátory či kardiostimulátory, zdůrazňuje však, že se výrobou zdravotnických materiálů nezabývá, ale věnuje se pouze těm částem živnosti, které se týkají poradenství, zpracování odborných studií, výzkumu a vývoje přírodních vědách a mimoškolní výchovy a vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám