Hlavní obsah

Epidemie spalniček v Praze pokračuje

Praha

Pražští hygienici za uplynulý týden zaznamenali dalších osm případů nákazy spalničkami. I když jde ve srovnání s předchozím týdnem o nižší číslo, hygienici stále hovoří o epidemii. Od začátku roku v metropoli zaznamenali již 73 případů.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky

Článek

„Od začátku epidemického výskytu spalniček, tj. od začátku roku 2018 až do pátku 22. února, je v metropoli pražskými hygienicky evidováno 176 hlášených a potvrzených případů,” uvedl mluvčí pražských hygieniků stanice Zdeněk Boublík.

Vzhledem k vysoké nakažlivosti spalniček, jejichž větší výskyt je zaznamenán rovněž v Moravskoslezském kraji, rozhodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o povinném očkování zdravotníků na vybraných odděleních nemocnic řízených ministerstvem. [celá zpráva]

Nemoc se projevuje vyrážkou, horečkami, zánětem spojivek, rýmou a kašlem. Vyrážka se nejprve objeví v záhlaví a za ušima a následně přechází na obličej, krk, břicho a končetiny. Spalničky jsou šestkrát nakažlivější než chřipka.

U jedné pětiny nakažených se mohou projevit komplikace ve formě zápalu plic, zánětu středního ucha, vedlejších nosních dutin či mozkových blan.

Ochranu poskytují dvě dávky očkování. Pokud je proočkovanost populace alespoň 95 procent, funguje podle lékařů tzv. kolektivní imunita.  V minulosti se na našem území očkovalo pouze jednou dávkou. Lidé, kterým je dnes mezi 30 a 50 lety proto nemusejí být chráněni zcela.

Počty případů spalniček v Praze
Rok2016201720182019
Počet3310373*
* k 22. únoru
zdroj: Hygienická stanice Hlavního města Prahy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám