Hlavní obsah

Eliška Wagnerová chce za Zelené kandidovat do Senátu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Necelý týden poté, co po deseti letech skončila jako místopředsedkyně Ústavního soudu, Eliška Wagnerová v pondělí v Brně oznámila, že bude v senátních volbách kandidovat jako nezávislá kandidátka za Stranu zelených. Podle samotné Wagnerové by při případném zvolení mohla zúročit zkušenosti nabyté za jejího působení v justici.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eliška Wagnerová ohlásila svou kandidaturu do Senátu.

Článek

„Tajně jsem doufala, že budu pár týdnů přemýšlet, ale nakonec jsem byla přesvědčena, že teď je ten pravý čas oznámit, že jsem akceptovala nabídku Strany zelených, abych se stala jejich nezávislou kandidátkou do Senátu. Zelení přitahují pozornost mladých lidí, s kterými mám ty nejlepší zkušenosti i z Ústavního soudu. Chtěla bych v takovém mezigeneračním dialogu proto pokračovat i nadále,“ prohlásila Wagnerová.

V nedávném rozhovoru pro Právo Wagnerová prohlásila, že na její místo by měl přijít člověk, pro kterého bude Ústavní soud poslední štací a vyvrcholení kariéry. Svou nynější kandidaturu ale nevnímá jako něco, co by bylo v rozporu s touto myšlenkou.

„Za vrchol kariéry budu vždy považovat Ústavní soud, do této soutěže jdu s tím, že to bude čestná soutěž. Pokud bude lepší kandidát, tak neuspěji, nemusím se tam dostat za každou cenu. Vrchol kariéry mám za sebou, nechci ale zahodit všechny mé zkušenosti,“ vysvětlila Wagnerová.

Podle předsedy Zelených Ondřeje Lišky se ve společnosti šíří frustrace, běžní lidé se nemají kde dovolat svých práv a Ústavní soud byl právě institucí, kde mnohdy nalezli spravedlnost. „Eliška Wagnerová ztělesňuje myšlenku ústavnosti, kvality našich zákonů, jejich vymahatelnosti. Kde jinde by měla zúročit své zkušenosti,“ dodal Liška. Senátorem za Brno je nyní Richard Svoboda z ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám