Hlavní obsah

EK: muži mají až třikrát více volna než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pracující ženy v Evropské unii stále dělají i většinu činností spojených s chodem domácností. Jejich mužští protějškové se v této oblasti spíše tzv. "vezou" - ruku k dílu přiloží jen občas. Mají tak až třikrát více volného času než jejich drahé polovičky. Studii zveřejnila v úterý Evropská komise (EK).

Foto: zoo Ostrava P. Vlček
Článek

EK sledovala každodenní život mužů a žen ve věku 24 až 74 let, a to v devíti členských zemích.

Sociologové se zaměřili na Belgii, Německo, Estonsko, Francii, Maďarsko, Slovinsko, Finsko, Švédsko a Velkou Británii. Posuzovali také podmínky rovnoprávnosti pohlaví v Norsku, které s Unií spojuje jednotný trh.

"Ve všech deseti státech právě ženy zaplní mnohem více času prací v domácnosti ve srovnání s muži. Ve Švédsku je to například o padesát procent, ve Francii ale o 90 procent," píše se ve studii.

Na ženy většinou dobrovolně/nedobrovolně zbývají: kuchyň, mytí nádobí, běžné uklízení, praní a starost o děti. Naopak muži dominují na zahradě a při drobných opravách obydlí.

Ve všech sledovaných státech mají muži více volného času než ženy. V Norsku jen o více než 3 %, ve Slovinsku až o 24 %.

Obě pohlaví se v vzácně shodla na trávení volného času - nejraději sledují televizi a video.

Reklama

Výběr článků

Načítám