Hlavní obsah

E-mail od "špatně placeného policisty" už šetří inspekce, tvrdí John

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie i policejní inspekce již vyšetřuje e-mail zaslaný ministru vnitra Radku Johnovi (VV), ve kterém jej člen sněmovní ostrahy upozornil na schůzky mezi šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem a rebelkou Kristýnou Kočí. Podle Johna byl e-mail podepsán slovy „Váš špatně placený policista“, na jeho upozornění prý ale ani nereagoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

John sdělil Novinkám, že policie se začala případem zabývat ještě před tím, než vzbudil rozruch v řadách ODS. Nejprve jej napadl Tluchoř, že zneužívá policii ke sledování politiků. [celá zpráva]

Poté ho v otevřeném dopise požádala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s ohledem na právo politiků na nerušený výkon funkce, aby jí předložil daný e-mail s veškerými údaji o odesílateli. Také premiér Petr Nečas uvedl, že věc by měla prošetřit policejní inspekce. [celá zpráva]

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pouze uvedl, že souhlasí s premiérem a není k tomu co více dodat.

„Ještě dříve, než se takto paní Němcová vyjádřila, už tu věc začala šetřit policie na základě monitoringu médií,“ řekl Novinkám John. A byli už u něj podle jeho slov i policejní inspektoři.

John: Tluchoř vědomě lhal

Na tiskové konferenci po jednání klubu VV John prohlásil, že jeho e-mailová adresa je veřejně dostupná a dostává na ni tisíce elektronických dopisů. Po svém nedělním vystoupení v Otázkách Václava Moravce pak našel ve schránce i inkriminovaný dopis, v němž byl informován o schůzkách Kočí s Tluchořem.

Odesílatel, který se podle Johna podepsal „Váš špatně placený policista“, mu tvrdil, že není příznivcem VV. „Mysleli jsme, že to je milenecký vztah, ale teď vidíme, že to je příprava puče,“ uváděl podle Johna neznámý člen ostrahy. Podle ministra se s ním dokonce policista chtěl sejít, ale John prý nijak na e-mail nereagoval.

Věci veřejné páteční Tluchořův výpad, když napadl Johna, že zneužívá policii ke sledování politiků, pobouřil. „Dobře ví, že to není pravda. Jednání s ním se nám, protože vědomě lhal, velmi ztíží,“ řekl na tiskové konferenci John.

„Doufám jen, že to není oficiální stanovisko ODS,“ poznamenala k tomu místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Od Tluchořových prohlášení se pak v ČT distancovala první místopředsedkyně ODS Němcová, podle níž byla Tluchořova konference „zbytečně ostrá“, zvolit mohl prý i jinou cestu, například prostřednictvím otevřeného dopisu, jako ona sama, když vyzvala Johna k předložení všech detailů kolem e-mailu.

Reklama

Výběr článků

Načítám