Hlavní obsah

E-mail kandidátky do Senátu za ČSSD napadli hackeři

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní e-mail sociálnědemokratické senátorky a místostarostky Dobřan Dagmar Terelmešové počátkem týdne zřejmě napadli hackeři. Terelmešová svůj post v Senátu, kde zastupuje plzeňskou část Slovany a jižní Plzeňsko, nyní obhajuje a v nastávajícím druhém kole voleb se utká s filmařem Václavem Chaloupkem (OPAT).

Článek

Hackerský útok směřoval i na oficiální e-mailové schránky města Dobřany. Dobřanský starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany s podporou Mladí pro Dobřany) kvůli tomu ve středu podal na hospodářské kriminálce trestní oznámení na neznámého pachatele.

„E-maily se začaly zpožďovat v pondělí, v úterý už mi neodcházely vůbec,“ řekla Právu Terelmešová. „Nevím, jestli úmyslně, ale někdo mne tímto způsobem paralyzoval. V čase volební kampaně je přitom každá půlhodina drahá. Měla jsem třeba jednomu novináři do úterního večera odeslat odpovědi na jeho otázky a měla jsem je i v odeslané poště, až pak jsem si náhodou všimla oznámení, že nemohly být doručeny,“ podotkla. „Ke zneužití mé e-mailové adresy snad nedošlo,“ doplnila senátorka.

Foto: Novinky.cz s použitím Martin Záruba

Výsledek 1. kola senátních voleb - č. 7 - Plzeň město

Problémy měl i dobřanský městský úřad. „Ve středu ráno nám náš IT specialista oznámil, že nás někdo napadl, a to s drtivou pravděpodobností přes služební schránku naší místostarostky Dagmar Terelmešové,“ sdělil starosta Sobotka.

„Beru to jako závažný útok, možná došlo i k finančním škodám. Neodešly některé důležité služební e-maily, a navíc nevíme, zda někdo naším jménem neposílal e-maily falešné – systém generoval množství e-mailů, o nichž nic nevíme. Policie bude teprve zjišťovat, kam šly, komu a jakým způsobem,“ upozornil Sobotka.

„Jestli byla e-mailová schránka paní Terelmešové vybrána cíleně, nebo náhodně, nedokážu posoudit. Policie to zatím eviduje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému města Dobřany,“ dodal starosta.

Ve středu ráno po změně hesel a zvýšení stupně zabezpečení začaly oficiální  dobřanské e-mailové schránky opět fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám