Hlavní obsah

Dvůr Králové spolurozhoduje o politicích, kanálech a automatech

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikum nemající v republice obdoby představují letošní předčasné parlamentní volby ve Dvoře Králové nad Labem. Obyvatelé šestnáctapůltisícového rozhodují o politicích a prostřednictvím místního referenda zároveň o kanálech a výherních automatech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Docela se to hodí. Kanálama by mnozí politici měli chodit a nezaclánět ve volbách,“ prohodil sarkasticky jeden z královédvorských voličů, již naposledy preferovali ODS před ČSSD, TOP 09 a VV.

Obyvatelé Dvora Králové dostanou šanci ovlivnit politickou scénu, rozhodnout, zda město představuje spolehlivého provozovatele místní kanalizace a jestli vyženou výherní automaty.

„Rozhodnutí o kanalizacích včetně zákazu heren už sice před časem padlo na městském zastupitelstvu. Chtěli jsme to ale mít potvrzené referendem,“ vysvětlila královédvorská starostka Edita Vaňková (ČSSD). „Referendum zaručí, že jeho výsledek nebude možné několik let změnit,“ tvrdí starostka.

Voličům sami od sebe radit nesmějí

Scénář voleb a místního referenda vypadá jednoduše. Volič od jedné urny odejde ke druhé umístěné v jiné místnosti. „Navádět voliče nesmíme, pokud se nezeptají sami,“ popsala Kateřina Sekyrková z volební komise v areálu královédvorského muzea.

„Šli ze špýcharu, kde odvolili, k pokladně s urnou pro referendum. Volby první hodinu preferovalo o deset lidí víc než referendum. Asi si to popletli, protože dostali domů dvojici obálek, které asi hodili do jedné urny,“ shodli se volební komisaři.

„Automaty ožebračující rodiny by měly být zakázané v celé republice. Ať se hráči raději naučí mariáš, kde přijdou nejvíc o pár stovek,“ prohodil u voleb Jan Adámek. „Kanalizace už mělo dávno provozovat město a nemuselo se léta handrkovat s bývalým provozovatelem,“ připomněla Eva Hrobská.

Město na referendu konaném spolu s parlamentními volbami, ovšem neušetří, jak si možná původně myslelo. Volby i referendum vyžadují nezávislé místnosti i komise. „Je ale šance, že přijde požadované množství voličů a referendum nebude neplatné kvůli nízké účasti,“ podotkla starostka Vaňková.

Reklama

Výběr článků

Načítám