Hlavní obsah

Dvořák neřekl, co udělá s porušením kodexu v pořadu Newsroom. Neakceptovatelné, říká šéf Rady ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel České televize Petr Dvořák neinformoval v určeném termínu Radu ČT o tom, jaké vyvodil důsledky, když televize svojí reportáží v pořadu Newsroom porušila kodex. Novinkám to potvrdil šéf Rady ČT Pavel Matocha s tím, že to považuje za neakceptovatelné. Vedení televize se hájí tím, že je nyní věc předmětem soudního řízení. Nebude proto poskytovat podrobnější stanovisko.

Foto: Česká televize

Luboš Rosí v pořadu Newsroom ČT24

Článek

„Generální ředitel v daném termínu Radu ČT neinformoval, jaké v dané věci vyvodil důsledky. Považuji to za neakceptovatelné, Rada ČT to bude řešit na zářijovém jednání,“ napsal Novinkám v SMS Matocha.

Řeč je o pořadu Newsroom ČT, ve kterém bylo loni v prosinci Zdravé fórum označeno za dezinformační web či šiřitele nebezpečných výmyslů. Zdravé fórum následně kvůli tomu podalo stížnost, kterou se koncem července zabývala Rada ČT.

Newsroom ČT24 porušil kodex, když nedal prostor pro vyjádření. Ředitel má vyvodit důsledky

Domácí

Ta poté konstatovala, že se jednalo o porušení kodexu televize. Zmínění totiž nedostali prostor pro vyjádření. A ředitel Dvořák měl vyvodit kvůli tomu do 20. srpna důsledky, o nichž měl Radu informovat.

„Generální ředitel informoval Radu dopisem v řádném termínu, že věc je předmětem soudního řízení a Česká televize nebude, v zájmu ochrany své pozice v soudním řízení, v současné době poskytovat podrobnější stanovisko,“ zaslala v reakci na vyjádření Matochy v SMS mluvčí televize Karolína Blinková.

Cílem bylo poškodit

Podání žaloby potvrdila Novinkám i druhá strana, stalo se tak současně s podáním stížnosti. „Ke zdrženlivosti při zveřejňování tohoto typu stanovisek, která mohou ovlivnit průběh nezávislého soudního řízení, vyzývá Česká televize (Radu ČT) opakovaně,“ dodala mluvčí Blinková.

K pořadu se pro Novinky dříve vyjádřil i advokát a kandidát do Senátu za PRO Tomáš Nielsen, jenž za platformou stojí. „Cílem nebylo nic jiného než poškodit ty, o nichž pojednával. Aniž by dostali jakoukoliv možnost se bránit, byli onálepkováni a dehonestováni,“ uvedl.

Generální ředitel ČT Dvořák: Stanice ČT 3 má nejvěrnější diváky. Bude jim chybět

Domácí

I šéf Rady ČT Matocha dříve označil za neakceptovatelné, když pomluvený či negativně kritizovaný subjekt nedostane v daném pořadu prostor k vyjádření.

Pořad Newsroom vysílá Česká televize v neděli večer, moderátoři v něm komentují přehled hlavního dění v českých a světových médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám