Hlavní obsah

Řidiči autobusu hrozí obvinění, pokud se nenajde závada

ČTK, Vladimír Vácha, Pavel Peňás
ČESKÉ BUDĚJOVICE/NAŽIDLA

Viníkem jedné z nejtragičtějších havárií v historii země, která se v sobotu asi ve 20:20 stala u obce Nažidla na Českokrumlovsku, může být řidič. "Pokud soudní znalec nenajde na vozidle závadu, hrozí řidiči obvinění z obecného ohrožení," řekl mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha. Při nehodě přišlo o život 19 lidí a dalších 34 utrpělo zranění.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Turisté se vraceli z pobytu v rakouských Alpách, který organizovala chomutovská cestovní kancelář CK Vlna. Ta si pronajala od sokolovské firmy LSK autobusy s. r. o. luxusní patrový autobus Neoplan.

Příčina zatím neznáma

Na místě nehody zasahovaly čtyři desítky profesionálních i dobrovolných hasičů z Českobudějovicka, Kaplicka a Českokrumlovska s těžkou technikou, včetně dvou vyprošťovacích jeřábů.

Sanitní vozy zraněné odvážely okamžitě do Budějovic, Krumlova a Prachatic. K některým cestujícím se dostali záchranáři až po té, co hasiči pneumatickými vaky nadzvedli autobus, který po pádu ze sedmimetrové stráně ležel na boku. "Vozidlo se zatím z nezjištěných příčin dostalo při sjíždění prudkého kopce na levou stranu vozovky, prorazilo svodidla a zřítilo se ze stráně dolů na louku, kde zůstalo ležet na levém boku," konstatoval těsně po nehodě krajský policejní mluvčí Dušan Klícha.

O tom, co bylo příčinnou tragické nehody odmítají policisté zatím hovořit. "Šlo by pouze o spekulace. Možností je několik, hodně nám napoví názory expertů a samozřejmě i svědecké výpovědi zraněných cestujících," reagoval na dotazy novinářů krajský státní zástupce Petr Dušek. Dodal, že nehodu přežili oba řidiči. Jeden z nich je po nehodě v těžkém šoku.

Policisté prověřují tři možné příčiny nehody: mikrospánek, střet se zvířetem a technickou závadu.

Mše za zesnulé

"K tomu, co se stalo, není co říci, je to hrozná tragédie," řekl Právu poté, co opouštěl místo nehody, kam přijel ihned jak se o ní dozvěděl, hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS). Tragédií viditelně otřesený hejtman po chvíli ještě dodal, že místo nehody leží na trase, kde často dochází k haváriím se smrtelnými následky, což je jeden ze silných argumentů pro rychlou výstavbu dálnice.

K tragédii se vyjádřil i Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje, odkud pochází většina obětí. "Jsou to katastrofální čísla," řekl otřesený Pavel. "Určitě vyvěsíme černou vlajku a uvažuji i o zřízení pietního místa, kam by mohli lidé nosit květiny. Obrátím se zřejmě i na církev, aby byly slouženy za zesnulé mše," dodal hejtman, jehož o nehodě a průběhu záchranných akcí informoval jeho jihočeský kolega Zahradník.

Otřesení záchranáři

"Tak strašný pohled jsem nezažil, dělám velitele dobrovolných hasičům už téměř pětadvacet let, ale když jsem to hrůzu viděl doslova mi zatrnulo," řekl Právu v sobotu kolem půlnoci na místě tragédie velitel dobrovolných hasičů z Rožmberka Severin Krabatsch. [celá zpráva]

K jeho slovům nebylo při pohledu ze srázu, kde ležely trosky autobusu bez střechy, co dodat. Rozmetané kusy vozidla, sedačky, věci cestujících ležely roztroušeny na několika desítkách čtverečních metrů. Na silnici stále ještě povalovaly i chirurgické rukavice lékařů, kteří se snažili zachránit životy lidí v havarovaném autobusu. Turisté nejčastěji utrpěli zranění hrudníku, mnohočetné zlomeniny a vážná zranění vnitřních orgánů.

V pohotovosti veškerý personál

První u nehody byli českokrumlovští lékaři s osmi sanitními vozy. "Těžko se mi o tom hovoří. Pracovali jsme celou noc. Nejprve jsme ošetřili cestující s vnitřním krvácením. Bohužel jedna pacientka při převozu zemřela," uvedl primář chirurgického oddělení nemocnice v Českém Krumlově František Čížek.

"O nehodě jsem se dozvěděl z telefonátu od našeho dispečinku. Okamžitě jsem povolal mobilem některé lékaře do služby. Když jsem do nemocnice přicházel, sbíhali se sem další doktoři, které jsem nekontaktoval. V pohotovosti proto byl veškerý personál," zdůraznil ředitel českokrumlovské nemocnice Josef Kučera.

V krumlovském zdravotnickém zařízení lékaři přijali celkem třináct raněných turistů. Tři mohou hovořit o štěstí, neboť byli ošetřeni ambulantně a následně propuštěni. Zbytek je hospitalizován, z toho čtyři leží po operaci na oddělení ARO.

"Nejhorší z havárií"

"Když jsem na místo havárie přijel, byli všichni ranění už v nemocnicích. Viděl jsem ale těla těch, kteří nehodu nepřežili. Když si představím, že se jednalo o bezstarostné rekreanty, kteří se vraceli z dovolené, dělá se mi ještě nyní zle," popsal své pocity ředitel Záchranné služby v Prachaticích Julio Hasík, který u záchranky působí již třicet let. Za svoji praxi zažil už mnoho tragédií. Mimo jiné asistoval dokonce i u nehody tří autobusů, kde bylo sedm mrtvých. Tato byla pro něj nejotřesnější.

V plné pohotovosti byli po informaci o neštěstí i lékaři nemocnice v Českých Budějovicích. "Do služby okamžitě přišli všichni specialisté, u nichž se dalo předpokládat, že budou potřební pro lékařské zákroky. Když k nám první zraněné sanitní vozy dovezly, byli již lékařské týmy připraveny. Bohužel jeden ze zraněných při převozu do naší nemocnice zemřel. Nyní je zde hospitalizováno patnáct lidí s těžkými zraněními, z nichž jsou dvě děti," popsal Právu v neděli dopoledne situaci v českobudějovické nemocnici ředitel Jiří Bouzek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám