Hlavní obsah

Dva z pěti loni vysazených jerlínů v centru Jihlavy musely pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlavu letos trápí usychání stromů. Vyměnit bylo nutné i dva z pěti jerlínů teprve vloni vysazených jako předzvěst budoucí rekonstrukce Masarykova náměstí. V souboru příčin hraje roli i vývoj počasí.

Foto: Magistrát města Jihlava

Výměna stromů na Masarykově náměstí v Jihlavě

Článek

„Letos odešlo těch stromů hodně. Už na jaře jsme například vyměňovali tři stromy z patnáct let starých výsadeb u dětského hřiště na Českém mlýně, stejně tak ale odešly i některé stromy vysazené vloni,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

I když konkrétně u jerlínů z náměstí byla jako příčina označena houbová choroba fusarióza a věc se aktuálně vyřešila novými výsadbami v rámci reklamačního řízení, podstata obecnějšího problému je podle Ruschkové podobná jako u kůrovce. Zdravý strom se do značné míry škůdci ubránit dokáže, oslabený organismus ale nemá na takový boj dost sil.

„Letošní vláhový deficit spolu s trendem kratších zim s minimem sněhu nedává stromům dost času k regeneraci. Je to obdobné jako u člověka, který se špatně vyspí,“ přirovnala vedoucí odboru.

V Jihlavě postaví sportovní halu firma GEMO za 1,9 miliardy korun

Ekonomika

Město se i proto zajímá o výstupy univerzitních výzkumů na toto téma a nabízí vědcům k dispozici veškeré podklady. „Rádi bychom zjistili, jak se dá stromům pomoci či jak přizpůsobit výběr nových rostlinných druhů,“ uvedla Katarína Ruschková.

V rámci chystané rekonstrukce Masarykova náměstí v Jihlavě mají vzniknout celkem tři odpočinková místa se skupinami jerlínů japonských na plochách s mlatovým povrchem. Nečekané potíže ale k záměru přehodnocení druhu, který si kvůli bílému kvetení vybral architekt, nevedly.

„Jerlín je jinak poměrně odolný strom, citlivější je jen v prvních letech. Když přežije ta, pak už přežije ledacos,“ usmála se Ruschková.

Ke stavbě stromového domku chybělo to zásadní – strom. Architekti se výzvy nebáli

Zahrada

Reklama

Související témata:
Masarykovo náměstí

Výběr článků

Načítám