Hlavní obsah

Dva roky komplikací. Mezi Libercem a Prahou začala oprava vytížené křižovatky

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké komplikace čekají od pondělí řidiče mezi Libercem a Prahou, a to v obou směrech. V úseku mezi Turnovem a Libercem začne dlouho plánovaná přestavba nebezpečné víceúrovňové křižovatky Rádelský mlýn. Trvat má více než dva roky a budou s ní spojená velká omezení.

Foto: Vizualizace valbek.cz

Takto má složitá křižovatka Rádelský mlýn vypadat po zjednodušení.

Článek

Už od pondělí bude doprava na Prahu i na Liberec svedena mezi Jeřmanicemi a Hodkovicemi nad Mohelkou jen do jednoho pruhu a od konce března se úplně uzavře spojka na Jablonec nad Nisou. Město bižuterie by tím mělo být od hlavního tahu na Prahu úplně odříznouté až do léta roku 2022.

Termín úplné uzavírky podrobně posuzujeme, povolíme ji jen na nezbytně nutnou dobu
Jan Čáp, vedoucí krajského odboru dopravy

Omezující opatření naplánovaná prakticky na tři stavební sezóny už několik týdnů děsí řidiče, samosprávy okolních obcí i policisty. „Žádáme řidiče, aby respektovali přechodné dopravní značení a v oblasti Rádelského mlýna dbali zvýšené opatrnosti, zejména při sjíždění do jednoho pruhu,“ vyzvali s ohledem na pondělní začátek komplikací policisté.

Neúměrně dlouhé trvání přestavby už dopředu kritizoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) a požadoval její zásadní zkrácení. Úředníci jeho krajského úřadu proto zatím pouze schválili pondělní zúžení do jednoho pruhu a o úplné uzavírce spojky na Jablonec teprve rozhodnou.

Zákaz tranzitu?

„Žádost o úplnou uzavírku s termínem od 30. března 2020 do 2. července 2022 je momentálně posuzována ve správním řízení. Předpokládáme, že rozhodnutí vydáme v prvním březnovém týdnu. Termín úplné uzavírky podrobně posuzujeme a všechny řidiče mohu ubezpečit, že ji povolíme jen na nezbytně nutnou dobu,“ vzkázal Jan Čáp, vedoucí krajského odboru dopravy.

Liberec děsí přestavba křižovatky

Domácí

Kraj proto zatím ani nechce spekulovat o objízdných trasách, ty totiž vzejdou až z podmínek, které úřad ve svém rozhodnutí stanoví. Předpokládá se ale, že po 30. březnu bude nutné od Prahy na Jablonec nad Nisou projet přes Turnov, Železný Brod a Pěnčín. Kamiony budou muset volit ještě delší objížďku až na Tanvald v Jizerských horách a odtud zpět do Jablonce.

„Obáváme se ale, že trasa na Tanvald by fungovala jen na mapě, protože je to o 40 kilometrů a tři čtvrtě hodiny delší než kratší trasy. Sami proto navrhujeme, aby objízdná trasa vedla přes Bratříkov, a na všechny ostatní silnice požadujeme zákaz pro tranzitní dopravu,“ uvedl hejtman Půta.

Křižovatka Rádelský mlýn, kvůli níž se všechna omezení dějí, vznikla v roce 1973. Od začátku má pověst nebezpečného místa a opakovaně tu došlo k vážným i smrtelným nehodám.

„Nepřirozeně se tam najíždí například ve směru od Rychnova na Liberec, jezdí se doleva, a ještě nedávno se tam stávalo, že řidiči vjeli do protisměru,“ popsal už dříve komunikační inženýr dopravní policie v Liberci Vlastimil Malý.

Přestavbou má křižovatka získat nový nájezd na dálnici na Liberec, zlepšit se má i odbočení ze směru od Liberce na Jablonec. Sjezd na Jablonec silnici dosud podjíždí, nově ji má přemostit.

Reklama

Výběr článků

Načítám