Hlavní obsah

Liberec děsí přestavba křižovatky

– Liberec
Právo, Michael Polák

Nebezpečná křižovatka Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu, kde docházelo k vážným i smrtelným nehodám, má být bezpečnější. Její rozsáhlá proměna, za niž stát zaplatí bezmála 494 milionů korun, teď ale děsí obyvatele největších měst v regionu, Liberce a Jablonce, a současně i lidi žijící v malých vesnicích v blízkosti hlavního tahu mezi Libercem a Turnovem.

Foto: Vizualizace valbek.cz

Takto má složitá křižovatka Rádelský mlýn vypadat po zjednodušení.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce totiž kvůli rekonstrukci na více než dva roky kompletně uzavřít průjezd na Jablonec. Navrhuje také objízdné trasy pro kamiony, které jsou ale desítky kilometrů dlouhé, a lidé v okolních obcích se bojí, že si řidiči budou zkracovat cestu přes jejich území.

Téměř tři roky nebude možné normálně projet do Jablonce
Martin Půta, hejtman

„S návrhem ŘSD zásadně nesouhlasíme. Znamenalo by to, že téměř tři roky nebude možné normálně projet do Jablonce,“ varuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Vedení kraje proto poslalo státní organizaci své stanovisko, jehož součástí je celá řada požadavků. Mezi nejdůležitější patří, aby přestavba křižovatky probíhala na dvě směny denně, tedy 16 hodin každý den, sedm dní v týdnu. „Každý ušetřený den a týden tu situaci, která nastane po celkové uzavírce, může zlepšit,“ věří Půta.

Upozornil také na to, že ŘSD původně počítalo, že objízdnou trasu povede do Tanvaldu v Jizerských horách a pak zpátky do Jablonce. „To by fungovalo jen na mapě, protože je to o 40 kilometrů a tři čtvrtě hodiny delší než kratší trasy. Sami proto navrhujeme, aby objízdná trasa vedla přes Bratříkov, a na všechny ostatní silnice požadujeme zákaz pro tranzitní dopravu,“ uvedl Půta.

Dálnice se v Česku nestaví, ministerstvo ale namalovalo 400 kilometrů

Ekonomika

ŘSD na dotaz Práva, co na kritiku říká a zda jsou požadavky kraje splnitelné, neodpovědělo. Křižovatka zajišťuje propojení čtyřproudé dálnice 35 Turnov–Liberec se silnicí I/65 do Jablonce nad Nisou.

„Nebezpečná je už od doby, kdy vznikla. Nepřirozeně se tam najíždí například ve směru od Rychnova na Liberec, jezdí se doleva, a ještě nedávno se tam stávalo, že řidiči vjeli do protisměru. Bylo tam i několik smrtelných nehod a těžkých zranění,“ popsal už dříve komunikační inženýr dopravní policie v Liberci Vlastimil Malý.

Přestavbou má křižovatka získat nový nájezd na dálnici od Rychnova směrem na Liberec, zlepšit se má i odbočení ze směru od Liberce na Jablonec. Sjezd na Jablonec silnici dosud podjíždí, nově ji má přemostit.

Reklama

Výběr článků

Načítám