Hlavní obsah

Dva ministři na odstřel: Nováková a Staněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Drahá data zřejmě zlomí ministryni průmyslu Martě Novákové (za ANO) vaz. Rekonstrukci vlády, kterou její odchod podle informací Práva vyvolá, má padnout za oběť i ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), kterému zase v soc. dem. vyčítají neviditelnost. Dohodnout se na tom už měli v principu premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Milan Malíček, Právo

Antonín Staněk (ČSSD) a Marta Nováková (za ANO)

Článek

Hamáček ve čtvrtek však popřel, že by Staňka chtěl odvolat. Podle informací Práva by se nástupcem Novákové mohl stát Babišův poradce a místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Nováková podle všeho doplatí na svá slova, že si za drahá data mohou Češi sami, protože raději využívají wi-fi připojení. „V minulosti odezněly některé názory paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatelné,“ komentoval to později Babiš.

„Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Myslím si, že to bylo opravdu nešťastné vůči spotřebitelům, vůči našim občanům,“ napsal Novinkám premiér.

Novinářům ve středu řekl, že s Novákovou o její budoucnosti nemluvil. Zda má ministryně jeho podporu, ale říct nechtěl. „Eventuální personální změny ve vládě zásadně nebudu veřejně řešit,“ řekl s tím, že věc nyní není na stole. Nemluvil o ní prý ani v úterý s prezidentem Milošem Zemanem.

Že od ministryně dává Babiš ruce pryč, naznačila jeho aktivita v tvorbě zákona o elektronických komunikacích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Normálně by spadal do gesce Novákové, premiér na něm však pracoval s poslancem ANO Patrikem Nacherem, vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou a odborníky na mobilní operátory.

Bez Novákové chystané změny také prezentoval na středeční tiskové konferenci vlády, i když ministryně byla na zasedání kabinetu přítomna.

Druhým ministrem, který má jít z kola ven, je Antonín Staněk. Ten kandiduje na sjezdu ČSSD 1. a 2. března na místopředsedu strany a podle informací Práva není příliš pravděpodobné, že projde.

Pokud nezíská důvěru delegátů a bude poražen, otevře se cesta i pro jeho výměnu ve vládě. Staňkovi kolegové v ČSSD vyčítají, že jeho nejvýraznějším počinem od chvíle, kdy usedl v Babišově kabinetu, byla účast na křtu knihy komunisty Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích. To vyvolalo mezi straníky, kteří pamatují doby perzekucí ze strany bývalého komunistického režimu, značnou nevoli, ministr se pak za účast omluvil.

To hlavní, co však sociálním demokratům na Staňkovi vadí, je, že je ve vládě i na veřejnosti málo razantní. Přitom soc. dem., kteří se potácejí podle některých průzkumů blízko pětiprocentní hranice volitelnosti, výrazné tváře typu ministryně Jany Maláčové žádají.

„Z kulturní sféry jsem vůči panu Staňkovi nezaznamenal kritiku, určitě by ovšem mohl být víc vidět,“ podotkl na adresu ministra Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám