Hlavní obsah

Elektronické podání daňového přiznání nefunguje

Lidé, kteří jsou zvyklí podávat daňové přiznání elektronickou formou, si letos budou muset počkat. Finanční správa totiž provádí aktualizaci databáze, která má potrvat až do druhé poloviny února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Finanční správa upozorňuje veřejnost na skutečnost, že z důvodu probíhající aktualizace databáze formulářů není zatím možné zpracovat a odeslat formulář daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2021 přes aplikaci Elektronická podání (EPO),“ uvedla už 6. ledna Finanční správa na svém webu.

Přitom pro určitou skupinu daňových poplatníků začala od 1. ledna tohoto roku platit povinnost podávat daňové přiznání výhradně elektronicky. Jedná se o lidi, kteří si zřídili datovou schránku ze zákona, nikoliv o ty, kdo si datovou schránku založili na vlastní žádost (podnikající fyzické osoby, osobní datové schránky).

Konkrétně se tedy povinnost elektronického podání daňového přiznání týká „pouze případů, kdy za poplatníka činí podání daňového přiznání profesionální zástupce (typicky daňový poradce či advokát), který má pro roli zástupce datovou schránku ze zákona zřízenou, a dále v případě, že má poplatník zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem,“ vysvětluje Finanční správa.

K paušální dani se nově přihlásilo přes 22 tisíc podnikatelů

Ekonomika

Právě tato skupina daňových poplatníků si tak musí se zpracováním svých formulářů počkat až do poloviny února, než Finanční správa databáze znovu zprovozní.

Alternativou pro zájemce, kteří chtějí mít daňové přiznání podané co nejdříve, je vyplnění klasického papírového formuláře, který pak dotyčný může zaslat poštou nebo osobně odevzdat na daném úřadu. Druhou možností je vyplnění ve formátu PDF a následné zaslání souboru prostřednictvím datové schránky, doporučuje Finanční správa.

Konečný termín pro podání daňového přiznání je 1. dubna 2022. Lidé, kteří formulář posílají právě elektronickou formou, mají lhůtu stanovenou až do 2. května 2022. Na dotaz, zdali bude lhůta kvůli současnému výpadku prodloužena, Novinky zatím odpověď od mluvčích Finanční správy a ministerstva financí nedostaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám