Hlavní obsah

Dušek: Omikron již kulminoval

Aktuální vlna epidemie koronaviru představovaná variantou omikron je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška za svým vrcholem a další kulminace není pravděpodobná. Ukazatele klesají ve všech věkových kategoriích a na bezpečná čísla by se ČR měla dostat v druhé půlce března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Dušek ve středu tradičně vystoupil před poslanci na jednání výboru pro zdravotnictví.

Mimo jiné řekl, že ve všech věkových kategoriích nyní epidemie klesá a byť mezi seniory byl vrchol později, nyní již kulminace skončila.

Podle něj je ale stále asi 300 000 rizikových seniorů, kteří nejsou očkováni ani nejsou chráněni imunitou po prodělaném onemocnění. Stále podle Duška umírá asi 40 lidí denně, kteří jsou pozitivní na covid. Zda je u nich covid příčinou úmrtí, se bude teprve určovat.

Hospody jsou po rozvolnění zase plné

Domácí

Další eskalace epidemie a zahlcení nemocnic nejsou nyní pravděpodobné, uvedl Dušek. Podle aktuálních dat nyní v Česku připadá 809 nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Na bezpečné hodnoty, které jsou do 250, by se Česko mohlo podle Duška dostat ve druhé polovině března.

V úterý přibylo 14 307 potvrzených případů. V nemocnicích je 3297 lidí s covidem, přičemž 222 z nich se nachází ve vážném stavu. Od počátku epidemie ministerstvo eviduje v souvislosti s covidem 38 403 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám