Hlavní obsah

Důchody se zvýší až o tisíc korun, nastínil Jurečka mimořádnou valorizaci

Až o tisíc korun by mohly vzrůst důchody od června. Další mimořádnou valorizaci v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi nastínil šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka poskytl ve středu 19. října 2022 rozhovor deníku Právo.

Článek

„Průměrné zvýšení důchodů by se mohlo pohybovat mezi 700 a 1000 korunami. Může to nastat už v červnu,“ řekl v České televizi Jurečka.

Konkrétní částka pak podle něj bude záviset hlavně na lednovém růstu cen.

Očekávané částky podle Jurečky totiž zatím představují jen odhad, v jakém rozptylu by se mohlo mimořádné navýšení v červnu či červenci pohybovat. „Předpokládám, že po 10. únoru už budeme mít finálně jasno,“ uvedl k tomu dříve ministr.

Mimořádně vláda penze zvedá tehdy, pokud růst cen za sledované období od posledního přidání přesáhl pět procent. Loni k tomu kabinet kvůli zdražování přikročil dvakrát.

Při mimořádné valorizaci se navyšuje zásluhový díl penzí, v němž se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků.

Za vychované dítě se vyplácí bonus 500 korun. Dostává ho ten z rodičů, který o dítě pečoval převážně. Jsou to většinou ženy.

Vláda v létě zvýší důchody víc, než se čekalo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám