Hlavní obsah

Důchodcům se zvyšují penze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starobní, ale i invalidní důchodci začínají od dnešního dne dostávat vyšší penze. A to v průměru o 755 korun. Důvodem je mimořádná valorizace kvůli vysoké inflaci, která v posledních dvou letech sužuje Česko.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Průměrná výše starobního důchodu tak dosáhne 20 216 korun,“ potvrdila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová. Nyní se průměrný starobní důchod pohybuje na úrovni 19 461 Kč.

Penze se skládají ze dvou částí. Ze solidární základní výměry, která je stejná pro všechny, a ze zásluhové procentní výměry, v níž se odrážejí odpracované roky, odvody z výdělků a počet dětí.

„Procentní výměra důchodu se v červnu zvyšuje o 2,3 procenta a dále o pevnou částku 400 korun,“ upřesnila Drmolová. Základní výměra roste pouze při pravidelných lednových valorizacích.

Změny ve valorizacích

O navýšení není třeba nikde žádat, děje se automaticky. Týká se to starobních, invalidních, jakož i pozůstalostních penzí.

Například důchody v dosavadní výši 14 000 se zvýší o 630 korun, ty o výměře 16 000 vzrostou na 16 676 Kč. Vedle toho se lidem, kteří v červnu dosáhnou 85 let, zvýší valorizovaná procentní výměra o další tisícovku.

Důchody, které byly přiznány před 1. červnem, se zvyšují od červnové splátky. Ty, které budou do konce roku teprve přiznány, se pak automaticky valorizují ode dne, od něhož je důchod přiznán.

Kdy do penze? Dotkne se to i padesátníků

Ekonomika

V současnosti přitom tisíce lidí čekají kvůli velkému množství žádostí o důchod na vyřízení penze řadu dní. O nynější navýšení tedy nepřijdou.

Jedná se zřejmě o poslední mimořádnou valorizaci. Podle dosavadních čísel o inflaci to nevypadá, že by letos proběhla další.

A od příštího roku chce stát v případě prudkého růstu cen místo valorizací zavést dočasný mimořádný příspěvek. Má se vyplácet při kumulovaném růstu cen o pět procent, a to jen do konce daného roku.

Změní se i výpočet řádných valorizací. To ale ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod začnou poslanci projednávat na mimořádné schůzi příští týden ve čtvrtek.

Proč lidé odcházejí do předčasného důchodu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám