Hlavní obsah

Dryml neodejde ani po výzvě špiček ČSSD, označil se za Dona Quijota

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov, jas

Politické grémium ČSSD v pátek dopoledne vyzvalo senátora Vladimíra Drymla, aby se vzdal funkce vicehejtmana a krajského radního a omluvil se Haně Orgoníkové. Senátor, který čelí podezření ze shánění kompromitujících informací na svou stranickou kolegyni, však rezignaci rozhodně odmítl a ani se nechce znovu omlouvat. Postoj strany ke své osobě považuje za účelový.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml před jednáním grémia ČSSD

Článek

"Svůj postoj neměním a neustoupím a nevidím důvod, proč bych odstupoval. Neměním se, i když vím, že je to boj Dona Quijota se stranickými sekretariáty, kterým se asi nehodí do některých jejich her,“ prohlásil po jednání grémia Dryml.

„Můžou mě zničit, ale nemůžou mě porazit,“ doplnil. K požadavku na omluvu Orgoníkové uvedl, že se již omluvil. Dryml dokonce prohlásil, že grémium bylo patrně dopředu rozhodnuté, jak s ním naloží. To odmítl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

„Grémium nechtělo nic slyšet, Dryml se nehodí do některých her, které se v Lidovém domě asi rozehrávají,“ popsal pak senátor jednání. „Dozvěděl jsem se také, že preferenční hlasy je sice něco jiného, ale že to už pak nic neznamená dál po volbách,“ sdělil. „Velmi mě mrzí, že demokracie podle sociální demokracie je taková, že se nesmí nic ověřovat, nesmí se nic prověřovat. Výhrůžky na mě neplatí, já neustupuji,“ dodal Dryml.

Orgoníková je ochotna s Drymlem nadále spolupracovat 

Hana Orgoníková Novinkám po jednání řekla, že je ráda, že se před špičkami strany mohla vyjádřit. „Ani jsem se nedivila tomu, k jakému závěru grémium došlo,“ sdělila poslankyně.

Orgoníková uvedla, že je nadále, po splnění podmínek, s Drymlem ochotna spolupracovat. „Byla bych ráda, kdyby se pan senátor Dryml omluvil, protože si myslím, že bychom měli začít spolupracovat. Myslím si, že by ta spolupráce byla možná, ale má to ty dvě podmínky,“ řekla Orgoníková.

O Drymlově budoucnosti v ČSSD nechtějí spolustraníci spekulovat

Je věcí pana Drymla, jak se zachová, my jsme řešili zájem ČSSD. Měl by si zvážit svůj další postoj,“ reagoval Škromach na Drymlovo odmítnutí výzvy grémia. „Nemohu mluvit za pana senátora Drymla, je to jeho rozhodnutí,“ nechtěla Orgoníková komentovat senátorův negativní postoj.

Na dotaz novinářů, zda Drymlovi hrozí vyloučení ze strany, Škromach uvedl, že by nepředbíhal. „Ukazuje se, že vzniklá situace začíná velmi škodit ČSSD,“ podotkl ovšem. Jeho kolega Bohuslav Sobotka prohlásil, že Dryml je horká hlava. „Pokládám za předčasné spekulovat o tom, co se stane, pokud pan Dryml stanovisku grémia nevyhoví,“ prohlásil.   

I po odvolání by na kraji zůstal

I kdyby byl Dryml odvolán z funkcí, v kraji nekončí, zůstal by zastupitelem. „Tímto se mi i určitým způsobem uvolní ruce k tomu, abych mohl dělat ještě větší pořádek, než jsem mohl, protože jsem byl v některých věcech vázán tím, že se to nehodilo některým lidem v ČSSD v kraji,“ prohlásil.

Kritizoval například, že zdravotní komise zastupitelstva rozhodla, že poplatky nebudou zrušeny ani od 1. února.

Dryml nyní neuvažuje o tom, že by z ČSSD vystoupil. „V této chvíli rozhodně ne, protože si myslím, že tato strana má zdravé jádro, že to je otázka jenom některých jedinců, kteří se snaží a bohužel možná i některých poradců pana předsedy,“ uvedl k tomu.

Na dotaz Novinek, které poradce má na mysli, neřekl konkrétní jména. „Čas ukáže,“ pouze poznamenal.

Drymlův odchod si přejí na kraji i ve vedení

Drymla k rezignaci již v týdnu vyzval královehradecký hejtman Lubomír Franc, ostatní hejtmani i vedení sociální demokracie. Ve středu o něm jednal senátorský klub strany. O jeho vyloučení z řad senátorů ČSSD ale nerozhodl.

Hejtman Franc již dříve uvedl, že si váží Vladimíra Drymla jako odborníka v oblasti zdravotnictví. Jeho osobní selhání však považuje za zcela nepřijatelné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám