Hlavní obsah

Dříve před vyhynutím, dnes zpátky v přírodě. Pražská zoo vypustila ohrožené rybky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z rybníků v pražské Vinoři má od listopadu nové obyvatele – necelou stovku karasů obecných. Rybky byly ještě donedávna kriticky ohrožený druh. Do volné přírody je navrací odborníci ze Zoo Praha.

Zoo Praha vypustila odchované karasy do volné přírody.Video: Novinky

 
Článek

Karas obecný byla v minulosti jedna z nejtypičtějších ryb české krajiny. „Vypadá trochu jako kapr, je ale menší a vyšší. Je to krásná zlatavá ryba,“ popisuje Petr Velenský, kurátor, který se v pražské zoo věnuje plazům, obojživelníkům a rybám.

„Dřív obývala slepá ramena řek nebo různé tůně v krajině. Tato voda z krajiny ale zmizela a s ní zmizel i karas,“ vysvětluje Velenský.

Další pohromou se pro rybu stal její asijský příbuzný, karas stříbřitý. Vytlačil ji i z poslední hrstky zbývajících lokalit.

Foto: archiv Zoo Praha

Karas obecný býval typickou rybou české krajiny.

Zoo na záchranném projektu spolupracuje s odborníky z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Na vytvoření záložní populace původního druhu začaly obě instituce pracovat loni v dubnu. Tehdy do bývalého mlýnského náhonu v areálu zahrady experti vypustili 160 karasů obecných.

Po úspěšném startu ve Vinoři chtějí vysadit rybky i na dalších místech.

„To místo, rybník, nesmí být chovný, nesmí obsahovat kapra ani karasa stříbřitého. Zároveň musí být hodně přirozený a mít kontakt s vegetací. Důležitá je ale i role rybářů, kteří ho musí dobře připravit,“ doplňuje kurátor Velenský.

„Zoo se hodně orientuje na záchranu biodiverzity. V zahraničí znáte třeba náš projekt záchrany koně Převalského. Nesměřujeme ale jen do vzdálených oblastí, snažíme se přispívat i k ochraně zdejší fauny,“ říká ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám