Hlavní obsah

Drahoš v cestě do Senátu získal podporu STAN, TOP 09, lidovců a zelených

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalému šéfovi Akademie věd a neúspěšnému finalistovi letošní prezidentské volby Jiřímu Drahošovi se v kandidatuře do Senátu v Praze 4 podařilo získat podporu lidovců, TOP 09, zelených a STAN. Strany společně uzavřely koaliční smlouvu o podpoře Jiřího Drahoše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek, Petr Gazdík, Jiří Drahoš, Markéta Pekarová Adamová a Petr Štěpánek

Článek

„Podařilo se nám uzavřít dohodu a koaliční smluvu (odkaz zde) o mé kandidatuře do Senátu. Svou kandidaturu chápu jako součást aktivit spolku Společně pro Česko, který jsem před časem založil,” řekl na tiskové konferenci novinářům Drahoš. [celá zpráva]

Zdůraznil také význam horní komory. „Nikdy jsem si nemyslel, že zhruba 25 let po vzniku republiky bude ta část ústavy, kde se hovoří o Senátu, nabývat takové důležitosti. Chápu Senát jako pojistku demokracie. Beru svou pozici jako člověk, který jednoznačně stojí na prozápadních, liberálně demokratických hodnotách, na spojenectví v rámci NATO,” doplnil Drahoš.

Důraz by chtěl klást i na celoživotní vzdělávání. V rámci prezidentské kandidatury se podle něj na vlastní zkušenost přesvědčil, že je třeba zvýšit mediální gramotnost občanů. Důležité je podle něj i zlepšení finanční gramotnosti.

„Jsem rád, že se panu profesorovi podařilo spojit čtyři strany. Věřím, že v Senátu najde uplatnění,” popřál Drahošovi předseda STAN Petr Gazdík.

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že podporu Drahoše berou lidovci vážně. I třeba proto, že bývalý ministr kultury Daniel Herman v Praze 4 kandidovat nebude. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám