Hlavní obsah

Dostavba mrakodrapu na Palmovce musí počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát dostal tři nabídky od stavebníků na rekonstrukci a přestavbu nedokončeného mrakodrapu Nová Palmovka na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program Euspa. Pohybují se mezi dvěma a třemi miliardami korun, jak město očekávalo.

Foto: Petr Janiš, Právo

Léta rozestavěný mrakodrap plánovaného Centra Nová Palmovka vedle opraveného původního libeňského nádraží.

Článek

„Vzhledem k tomu, že od jedné firmy máme podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak můžeme vybírat a posuzovat, ale nemůžeme podepsat smlouvu. V tuto chvíli mohu říct, že nabídky jsou v očekávaném dvou- až třímiliardovém objemu,“ řekl primátorův náměstek Petr Hlaváček (za STAN).

Všechny firmy, které se zúčastnily takzvaného tržního dialogu, uvedly, že je možné budovu dokončit do 24 měsíců od zahájení prací.

Euspa zatím sídlí v objektu po České konsolidační bance v Praze 7 a smlouva by měla vypršet v roce 2026. Předpokládalo se dosud, že odstěhovat by se mohla na Palmovku.

Harmonogram je napjatý a město nechce zdržovat. „Vybereme dodavatele, oznámíme to Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a počkáme na rozhodnutí,“ uvedl Hlaváček.

Na hlavní budovu je vydáno platné stavební povolení. U zbylé části, kde bude třeba centrum styku s veřejností, je nutné přepracovat původní projekt. „Hlavní stavební objekt je možné dělat hned,“ dodal Hlaváček.

Mrakodrap na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum, a to asi za 1,2 miliardy korun. O rok později však byly práce na stavbě přerušeny, dosud nebyly obnoveny.

Vedly se vleklé spory, torzo budovy podle návrhu Josefa Pleskota nakonec získala Praha. Dostavba dne bude nejméně dvakrát dražší, než předpokládaly původní kalkulace před deseti lety.

Praha schválila vypsání tendru na dostavbu budoucího sídla kosmické agentury

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám