Hlavní obsah

Dostal statisíce na rybník pro kuňky. Žáby se ho nedočkaly, dotaci ale muž vracet nechtěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vylepšení prostředí se měly dočkat kuňky obecné u jedné z obcí na Náchodsku. Ministerstvo životního prostředí na projekt, který počítal s obnovou malé vodní nádrže a vybudováním tůní a mokřadu, poskytlo téměř 700 tisíc korun, jenže rybníku netěsnilo dno. Žadatel dotaci vrátit nechtěl a hájil se, že žáby v okolí jsou i tak. Případ nakonec doputoval až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Finanční úřad nejprve chtěl po Martinu Špryňarovi vrátit celou dotaci, nakonec slevil na půlku s tím, že se přece jen provedly některé stavební práce. Muž ale ani na takovou variantu nepřistoupil a začal se soudit. Nejprve neuspěl u královehradeckého krajského soudu.

„Nebyla dokončena stavba vodní nádrže, nemohla být naplněna vodou, a proto nemůže vytvářet ani příznivé podmínky pro podporu biotopu kuňky obecné,“ rozhodl soud.

Nevyslyšel tak mužovo tvrzení, že v okolí kuňky jsou a dotace tedy splnila účel. Soudci upozornili, že v sousedství je chovný rybník, a tak není překvapivé, že se tam žáby vyskytují.

Využití miliard na rozvoj venkova nikdo nekontroloval, nebylo jak, zjistil NKÚ

Domácí

Muž nesložil zbraně a podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. V ní se hájil tím, že mu objektivní překážky zabránily v kolaudaci rybníku. Senát v čele s Petrou Weissovou ale nepřesvědčil.

„Nebyl vydán kolaudační souhlas k užívání stavby, jelikož byla zjištěna netěsnost vodní nádrže jakož i nesplnění dalších stanovených podmínek. Stěžovatel netěsnost nádrže neodstranil a tyto další podmínky nesplnil,“ konstatovali soudci. Na netěsnost dna byl ostatně muž upozorněn předchozím vlastníkem nádrže.

Povinnost vrátit jen část dotace pak v pondělí Nejvyšší správní soud označili za přiměřenou.

Žábě po léčbě dorostla amputovaná končetina. Může to být přelom v medicíně, věří vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám