Hlavní obsah

Dopravu komplikují namrzlé silnice, na Vysočině mlha

Praha

Namrzlé komunikace potrápí v pátek řidiče hlavně na jihu Čech, v Krkonoších, na Liberecku a Zlínsku. Na Vysočině zase dělá problémy v dopravě mlha a mrholení.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Řidiči na jihu Čech by si měli dát pozor na rozdílný povrch vozovek. Většina silnic je holých a vlhkých, ale v lesních úsecích leží zledovatělá vrstva sněhu. Zejména na Písecku hlásí silničáři lokální námrazu.

Zvýšená pozornost před námrazou je tam nutná třeba v úseku Chyšky–Nosetín. S vyjetými zledovatělými kolejemi se řidiči mohou setkat ve všech sedmi okresech. Po ránu teplota vzduchu oscilovala kolem bodu mrazu. Minus jeden hlásí meteorologická stanice Kocelovice na Strakonicku, na šumavském Churáňově je už plus pět stupňů. Mizí tam poslední zbytky přírodního sněhu.

V Černé v Pošumaví nebo třeba ve Volarech ale v noci přízemní teplota klesla k minus devíti stupňům. Přes den bude v Jihočeském kraji polojasno až oblačno, ojediněle mrznoucí mlhy. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti, k večeru a v noci místy slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty až deset stupňů, a to i na Šumavě a v Novohradských horách, na východě kraje na Českomoravské vrchovině plus tři stupně.

V Krkonoších uježděný sníh

Na silnicích v Krkonoších zůstává uježděná vrstva sněhu o síle do pěti centimetrů. Zledovatělé a nebezpečné úseky jsou kryté posypem. Ojediněle by se v hradeckém kraji v pátek mohly objevit mrznoucí mlhy či mrznoucí mrholení.

Hlavní silniční tahy byly ráno v kraji většinou suché a sjízdné bez omezení. V Krkonoších silničáři motoristům doporučují zvýšenou opatrnost v okolí lyžařských středisek s umělým zasněžováním. Teploty se ráno pohybovaly kolem nuly, přes den by při zatažené obloze měly vystoupat na tři až šest stupňů.

Pozor při cestě z Liberce do Turnova

Většina silnic v Libereckém kraji je holá a suchá. Místy se může tvořit námraza, varování platí i pro rychlostní silnici z Liberce do Turnova.

Teploty se ráno pohybovaly mezi plus dvěma a minus jedním stupněm. Zmrazky jsou na vozovkách nižších tříd v Jizerských horách, na Semilsku a Jablonecku fouká silný vítr. Podle meteorologů by během dne měl mít na horách sílu až 12 metrů za sekundu. Před den bude oblačno až zataženo, večer bude ojediněle slabě pršet. Nejvyšší denní teploty budou od čtyř do sedmi stupňů, nad nulou budou i na horách.

Hlavní tahy na Vysočině jsou mokré

Mlha komplikuje dopravu na Vysočině, na Třebíčsku mrholí. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších silnicích leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Teploty se pohybují kolem nuly, je zataženo a vane slabý vítr. Nejsou hlášeny žádné dopravní nehody. Během dne bude většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle se budou vyskytovat mlhy a mrholení, zpočátku i mrznoucí. Později večer a v noci se od jihozápadu ojediněle přidá slabý déšť. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou až čtyř stupňů. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr později zeslábne.

Na Zlínsku led, hlavně v lesních úsecích

Řidiči ve Zlínském kraji by si měli dát pozor na ledovku, zejména v lesních úsecích. Námraza je ale hlášena například i na silnici mezi obcemi Zádveřice-Raková a Horní Lhota na Zlínsku. Silnice v kraji jsou holé a vlhké nebo suché.

V regionu bylo ráno polojasno až jasno, místy fouká slabý vítr. Teplota se pohybovala od minus jednoho do plus tří stupňů. Odpoledne by mohla stoupnout až na plus sedm stupňů. Přes den meteorologové očekávají ojediněle mlhy, mrholení či slabý déšť.

Reklama

Výběr článků

Načítám