Hlavní obsah

Dopravu komplikuje mlha a námraza

Aktualizováno

Mlha, ale taká náledí, před nímž varovali meteorologové, komplikují v sobotu dopravu na českých silnicích. Na dálnici D1 u Větrného Jeníkova havarovala směrem na Brno dvě auta. Zvýšená opatrnost je ale potřeba i na dálnici D8, která je po ošetření vlhká.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dopravu komplikuje mlha.

Článek

Na většině území Vysočiny ráno komplikuje dopravu mlha. Hlavní silnice jsou většinou vlhké po chemickém ošetření, na vedlejších leží hlavně ve východní části kraje místy zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Na dálnici D1 se stala kolem půl páté nehoda nákladního a osobního auta na 103. kilometru poblíž Větrného Jeníkova ve směru na Brno. Nehoda skončila bez zranění.

Silnice na severu Čech jsou s opatrností sjízdné, sníh je na horských silnicích. Místy jsou mlhy. V noci teploty na některých místech Libereckého a Ústeckého kraje klesly pod minus pět stupňů Celsia.

Na silnicích nižších tříd v Jizerských horách je zledovatělá vrstva krytá posypem, v Krkonoších na Semilsku ujetá vrstva a v Krušných horách zbytky rozbředlého sněhu.

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři i na D8, vozovka je po chemickém ošetření mokrá. Vlhké nebo mokré jsou i některé silnice na Jablonecku, Semilsku, místy na Liberecku, na Teplicku či v Ústí nad Labem.

Na horských silnicích Královéhradeckém a Pardubickém kaji leží zbytky sněhu. Řidiči by si také měli dát pozor na mrznoucí mlhy. Teploty v noci a ráno klesly v Deštném v Orlických horách nebo v Králíkách na Orlickoústecku až k minus 15 stupňům Celsia. Na hřebenech Krkonoš bylo ráno minus sedm stupňů.

Mlha komplikuje dopravu hlavně v jižní části Jihočeského kraje a ve vyšších polohách na Šumavě. Silnice první třídy jsou převážně holé a vymrzlé, na vedlejších komunikacích leží ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, ale zejména na Šumavě a Prachaticku doporučují silničáři řidičům maximální opatrnost.

Opatrní musejí být řidiči v Moravskoslezském kraji, silnice jsou totiž místy namrzlé a někde je mlha. Na Bruntálsku jsou silnice holé, suché a vymrzlé. Na Hvězdě se teploty ráno pohybovaly ještě okolo mínus devíti stupňů Celsia a na silnicích krytých inertním posypem tam leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Obdobné je to i na Opavsku, kde ve vyšších polohách mohou být cesty namrzlé nebo s ujetou vrstvou sněhu. Na Novojičínsku a Ostravsku jsou cesty převážně holé a mokré, podobně jako na Karvinsku, kde je místy mlha . V horských polohách na Frýdecko-Místecku je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V části Moravskoslezského kraje jsou taky zhoršené rozptylové podmínky. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu jsou překročeny na několika stanicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám