Hlavní obsah

Dopravu komplikuje ledovka i nový sníh

Aktualizováno

Kvůli zledovatělé vozovce stojí v pátek ráno oba směry na silnici I/38 u obce Štoky na Havlíčkobrodsku a komplikace se zledovatělou vozovkou jsou i jinde v regionu. Problémy se sjízdností hlásí i další kraje, na západě Čech začalo znovu sněžit.

Živě: Václavské náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Na Vysočině musejí být řidiči opatrní nejen na mokrých hlavních tazích, které mohou začít namrzat, ale i na lesních úsecích vedlejších silnic, kde leží ujetý nebo zledovatělý sníh.

Podle dispečera krajských silničářů Aleše Hubeného byly v noci v kraji teploty nad nulou. „O půlnoci byly tři stupně, ještě ve čtyři ráno se teplota držela půl stupně nad nulou, po páté hodině ráno spadla pod nulu a silnice začaly namrzat,“ řekl Hubený.

Kvůli zledovatělé vozovce museli nad ránem silničáři vyjet i k Želetavě na Třebíčsku.

V Karlovarském kraji začalo znovu sněžit. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, sněhové jazyky se mohou tvořit už od 300 metrů nad mořem. Velmi kluzká vozovka je například na silnici I/6 z Karlových Varů na Prahu u odbočky na Olšová Vrata a golfové hřiště, vyplývá z informací serveru Dopravniinfo.cz.

Rozbředlý sníh po chemickém ošetření je ale také na dálnici D6 i na dalších silnicích první třídy v kraji. Na silnicích nižších tříd leží vrstva nového sněhu.

Podle předpovědi meteorologů by nicméně srážky měly dopoledne ustávat a během dne by se obloha měla vyjasnit. Teploty mohou klesat až k sedmi stupňům pod nulou.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých cestách leží zbytky sněhu, v Krušných horách se tvoří sněhové jazyky.

V nižších polohách kraje se objevují dešťové přeháňky. Sněhový poprašek leží na komunikacích na Ústecku. Více sněhu je na silnicích II. a III. třídy v Krušných horách.

Slabý vítr vane na Mostecku, Chomutovsku, silný vítr je už opět v horách. Silničáři proto nabádají k opatrnosti. Průjezdné jsou zatím všechny cesty vyjma úseku Výsluní–Rusová.

Na některých vozovkách v jižních Čechách se ve vyšších polohách může tvořit náledí. Týká se to především Českokrumlovska a Prachaticka. Na některých místech lehce prší, nebo drobně sněží. Silničáři proto museli v celém regionu udržovat vozovky.

„Nejvíce práce jsme měli na Prachaticku od Netolic výše, na Českokrumlovsku a také na Strakonicku v okolí Volyně,“ řekla ráno Kateřina Řepová z dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Dodala, že všechny vozovky by měly být ošetřené, ale všude platí sjízdnost se zvýšenou opatrností.

Teploty se v regionu pohybují většinou pod bodem mrazu. Podle předpovědi meteorologů se budou přes den vyskytovat sněhové nebo dešťové přeháňky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Silnice číslo 44 spojující Jeseník a Šumperk na snímku ze 17. ledna 2019.

V Královéhradeckém kraji v noci na pátek sněžilo a na řadě silnic leží rozbředlý sníh. V Krkonoších a v Orlických horách je na cestách vrstva ujetého sněhu. Na Jičínsku by si řidiči měli dát pozor na náledí. Teploty se ráno v kraji pohybovaly od nuly do dvou stupňů, na horách byly minus dva stupně. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Silnice v Libereckém kraji mohou namrzat. Varování cestářů platí i pro čtyřproudou silnici 35 z Liberce do Turnova či silnici 13 z Liberce do Frýdlantu. Teploty jsou ráno kolem nuly, na horách mezi minus dvěma až pěti stupni Celsia. Na riziko náledí a na horách na tvorbu sněhových jazyků upozorňují ve své předpovědi meteorologové.

Silnice v Libereckém kraji jsou převážně mokré, ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na vozovkách nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších. Místy viditelnost snižují mlhy.

Podle předpovědi by přes den mělo být oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami nebo občasným sněžením. Odpoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi minus dvěma a jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus pěti a minus dvěma stupni. Během dne očekávají meteorologové ochlazování.

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska udržované inertním posypem pokrývá v pátek ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce deseti až 15 centimetrů. Při poklesu teplot hrozí jejich namrzání. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Se zbytky sněhu musejí řidiči počítat také na vozovkách v Hostýnských vrších. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, vlhké a sjízdné bez omezení.

V kraji je převážně zataženo, na některých místech Kroměřížska a Vsetínska i polojasno. Místy fouká slabý vítr.

Na mnoha místech v Pardubickém kraji leží na silnicích sníh. V noci připadl i v níže položených oblastech. Většinou je rozbředlý, ve výše položených místech i uježděný, uvádějí silničáři.

Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Lanškrouna a Žamberku, kde jsou na vozovkách zbytky zmrzlého sněhu a nerovnosti. Silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý Vrch do Červené Vody na Orlickoústecku je sjízdná se sněhovými řetězy. V Železných horách se ve vyšších polohách místy tvoří náledí po odtávajícím sněhu, v oblastech, kde se nesolí, leží někdy vrstva zledovatělého sněhu po závějích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám