Hlavní obsah

Dopravní podnik byl krmelec, kam se všichni chodili napást, řekl advokát

Advokát Václav Láska, který pro pražský dopravní podnik (DPP) pod vedením odvolaného ředitele Vladimíra Liche připravoval podklady pro podání trestních oznámení v souvislosti s nevýhodnými smlouvami, tvrdí, že policie má dostatek důkazů pro podání obžalob. Láska označil dopravní podnik za krmelec, kam se všichni chodili napást.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo dopravního podniku

Článek

Láska označuje zjištění, která vedla k podání trestních oznámení, za velmi závažná. Analýza rozkryla strukturu, v jejímž rámci byly v podniku uzavírány nevýhodné a nevypověditelné smlouvy s předem vytipovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli.

"Ve chvíli, kdy v roce 2007 přišel nový management, ukončil řadu dodavatelských smluv a zadal je novým subjektům, které už byly zařazeny do struktury, která navazovala na off-shore společnosti," řekl Láska. V čele podniku v tom roce stanul Martin Dvořák.

Dopravní podnik byl krmelec, kam se všichni chodili napást
advokát Václav Láska o pražských kmotrech a tocích peněz z DPP

Skupina měla podle Lásky obchody plně pod kontrolou. "Smlouvy byly několikrát dražší než od předchozích dodavatelů," doplnil. Ročně tak bylo podle odhadů z podniku vyvedeno kolem miliardy korun.

Když byly volby, peněz odteklo více

Promyšlenou strukturu podle analýzy tvořily tři okruhy lidí. Konkrétní jména říci nechtěl, protože je vázán mlčenlivostí. Jde o bývalé vedení společnosti v čele s někdejším ředitelem Dvořákem, které podepisovalo smlouvy a stojí za konkrétními rozhodnutími, o právníky ze společnosti Šachta and partners, kteří podvody údajně organizovali, a o vlivné podnikatele, takzvané pražské kmotry, u kterých se všechny finanční toky sbíhaly.

"Dopravní podnik byl krmelec, kam se všichni chodili napást," komentuje Láska. Trestněprávní odpovědnost by podle Lásky mohla směřovat i proti třem členům dozorčí rady. Pro policii bude podle něj nejsložitější rozkrýt posledně jmenovanou skupinu "kmotrů" a také směr, kterým dál peníze putovaly.

Foto: archiv, Právo

Advokát Václav Láska

"Pozoruhodná je skutečnost, že fakturace od roku 2007 až do roku 2009 jsou všechny přibližně stejně vysoké, ale ve volebním roce 2010 se fakturace spřízněných dodavatelů o 20 až 30 procent navýšila," řekl advokát. Zda byly peníze použity ve volebních kampaních politických stran, ale podle něj není možné dohledat.

Analýza se zaměřila na deset vytipovaných oblastí, na elektronické jízdenky, právní, poradenské a marketingové služby, tisk jízdenek, nakládání s majetkem, prodej kuponů na MHD, nákup výpočetní techniky a softwaru a nákup pohonných hmot a náhradních dílů. "Některou oblast tvořil jen jeden smluvní vztah s jedním dodavatelem, ale některé, jako třeba nákup marketingových služeb, tvořil několik stovek smluv po jednotkách milionů," uvedl Láska.

Ředitele politici odvolali

Situace kolem dopravního podniku eskalovala minulý týden, kdy generální ředitel Vladimír Lich inicioval kvůli nevýhodným smlouvám podání trestního oznámení. Proti komu podezření směřují, oficiálně nesdělil. Krátce poté byl hlasy ODS i TOP 09 odvolán z funkce. Koalice se shodla na vypsání nového výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám