Hlavní obsah

Doprava, nebo domácí kotle? Experti zjišťují, co v Turnově kazí ovzduší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prašné částice a jejich distribuce, aromatické uhlovodíky, oxidy dusíku nebo ozon. To jsou některé z položek, které od úterního odpoledne měří na šesti místech v Turnově na Semilsku mobilní stanice, které do města vyslal Státní zdravotní ústav. Jejich úkolem je naměřit data, která zpřesní dosavadní odhady a znalosti o úrovni zátěže obyvatel Turnova a o vlivu existujících zdrojů znečištění.

Měření kvality ovzduší v TurnověVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Turnov je srdcem Českého ráje, přímo centrem města ale vede frekventovaná silnice, kterou využívá i nákladní doprava, a město má i rezidenční lokality, kde mohou mít na kvalitu ovzduší vliv zplodiny z domácích kotlů. Pro místní radnici je tak důležité dostat se k výsledkům, které z aktuálního měření vzejdou.

„V minulosti jsme už opakovaně v nejzatíženějších lokalitách kvalitu ovzduší měřili, poslední výsledky ale máme z roku 2015. Aktuální čtyřiadvacetihodinové měření kvality ovzduší nám tak pomůže ověřit si, jaká je aktuální situace, a odhalit problematická místa, která si v budoucnosti zaslouží větší dohled a péči,“ řekl turnovský místostarosta Jan Lochman (PROTO – Pro turnovské občany).

Mrazivá noc pomohla

Experti Státního zdravotního ústavu už dopředu předpokládají, že nejvýraznějšími zdroji znečištění ovzduší budou doprava a lokální topeniště. Podle toho také vybírali stanoviště, kde měření provádí. Některá jsou na místech s intenzivní dopravou, jiná ve vilových čtvrtích, kde budou přístroje zjišťovat právě vliv lokálních topenišť.

Znečištění ovzduší trápí hlavně Ostravsko, horší vzduch mělo loni i Zlínsko

Domácí

Podle Bohumila Kotlíka, který má měření na starosti, se podařilo vybrat ideální termín. Mimo jiné i kvůli tomu, že noc z úterý na středu byla mrazivá. „Jsme tu v okamžiku, kdy jsou malé zdroje v nestandardním provozu. Nabíhají a padají podle toho, jak lidé přijdou domů a zatopí. A v těchto případech jsou standardně nejvyšší emise,“ zmínil Kotlík.

Stopy po požáru Juty

Měření probíhá týden poté, co v Turnově vyhořely dvě výrobní haly textilky Juta. Rozsáhlý požár napáchal podle prvních odhadů škody za 160 milionů korun a dva dny ho likvidovalo postupně až 200 hasičů z téměř 50 jednotek. Podle Kotlíka nelze vyloučit, že měření zachytí v ovzduší i nějaké stopy ještě po požáru. „Vliv Juty už naštěstí není tak výrazný. Kdyby hořelo teď, tak nám to výsledky našeho měření výrazně ovlivní,“ vysvětlil Kotlík.

Podle Jany Loosové, ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci, která na měření se SZÚ spolupracuje, se měření nebude vlivem požáru Juty vůbec zabývat. „I kdyby se stopy po požáru podařilo kvantifikovat, nebudou vyhodnocovány. Předmětem měření je zjištění plošné zátěže za standardní situace, a ne mimořádné události,“ upozornila Loosová.

Foto: Michael Polák

Měření emisí v Turnově

Vyhodnocené výsledky z Turnova budou podle SZÚ k dispozici až za několik měsíců, v prvním čtvrtletí příštího roku. Před samotným měřením proběhlo pouze zjišťování prašných částic jinými metodami u sportovně rekreačního areálu Maškova zahrada a podle Bohumila Kotlíka dopadlo dobře. Přesné hodnoty se ale budou teprve zpracovávat.

Podobné měření probíhá v Libereckém kraji počtvrté. Před Turnovem se měřilo v Mimoni, v České Lípě a dvakrát v Liberci.

Expert: Energetická krize zhoršuje i ovzduší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám