Hlavní obsah

Znečištění ovzduší trápí hlavně Ostravsko, horší vzduch mělo loni i Zlínsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se znečištěním ovzduší se loni v rámci České republiky potýkali zejména obyvatelé Moravskoslezského kraje, kde v aglomeraci Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku byl překročen roční limit pro benzo[a]pyren, a v menší míří rovněž pro suspendované prachové částice. Uvádí to zpráva o znečištění ovzduší, kterou v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Vyznačení oblastí s překročenými imisními limity v roce 2022

Článek

„V aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek byla navíc nadlimitním koncentracím vystavena, podobně jako v letech minulých, naprostá většina obyvatel (87 procent) a jedná se o dlouhodobě nejzatíženější oblast v ČR,“ uvádí zpráva s tím, že bez zahrnutí přízemního ozonu byly loni alespoň jednomu překročení imisního limitu vystaveny oblasti, v nichž žije 11,8 procenta obyvatel.

Materiál si všímá rovněž dílčího zhoršení kvality ovzduší v souvislosti s energetickou krizí a snahou části domácností snížit náklady na vytápění návratem či přechodem ke spalování pevných paliv.

„U části domácností došlo ke zhoršení kvality vytápění, tzn. návratu některých domácností k levnějšímu způsobu vytápění,“ konstatuje zpráva, byť dodává, že nešlo o natolik významnou změnu, aby se promítla do výraznějšího zhoršení kvality ovzduší.

EK schválila Česku program na podporu ekologického vytápění

Ekonomika

To dávají odborníci do souvislosti s přechodem dalších domácností na alternativní a z pohledu životního prostředí méně zatěžující způsoby vytápění. „K zachování dobré kvality ovzduší přispěly i příznivé meteorologické podmínky na počátku roku 2022,“ připomněli meteorologové.

Zhoršené je i Zlínsko

Z mapy je zjevné, že na východě republiky, zejména ve Zlínském a Olomouckém kraji vzniká množství lokálních emisí při nedokonalém spalování v rámci vytápění domácností.

„Kvalitu ovzduší ve Zlínském kraji lze celkově hodnotit jako zhoršenou ve srovnání s jinými kraji v ČR. Je to dáno především malými zdroji znečišťování, tedy hlavně lokálním vytápěním domácností,“ uvádí zpráva. Podobné malé oblasti znečištění jsou i na Přerovsku a Olomoucku.

Pokles emisi byl zaznamenán u většiny emisí s výjimkou oxidů dusíku a dusíku.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Vyznačení oblastí s překročenými imisními limity v roce 2022. O3 - přízemní ozon, BaP - benzo(a)pyren, PM - pevné částice

Expert: Energetická krize zhoršuje i ovzduší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám