Hlavní obsah

Dohoda trojkoalice o budoucnosti zdravotnictví stále není na světě

– Praha
Právo, Václav Pergl

Ani čtvrteční schůzka vyjednavačů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) o zdravotnictví nerozlouskla sporné body. Vyjednavači je před sebou valí i nadále.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Senátor Tomáš Julínek

Článek

„Odškrtli jsme si některé kapitoly, které spory zatíženy nejsou. Sporná místa ale dál zůstávají,“ řekl po jednání Právu senátor a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který vyjednává za ODS.

Informoval, že vyjednavači se dohodli na organizačním a finančním sjednocení záchranné služby a na vytvoření zákonu o ní. Ten už Julínek, ještě když byl ve funkci ministra, připravil, a tak ho v podstatě jen opráší. „Změní se jen některé detaily.“

Uzavřena je zřejmě i kapitola vzdělávání lékařů s tím, že vzdělávání mediků by mělo být hrazeno ne ze zdravotního pojištění, ale z kapitoly školství.

Lékař už možná nepředepíše lék

Dlouhá debata podle Julínka byla i o lécích. Točila se hlavně kolem tzv. generické preskripce. „To znamená, že lékař by už nepředepisoval pacientovi konkrétní lék, ale pouze účinnou látku, a teprve v lékárně by byl dohodnut mezi pacientem a lékárníkem výběr preparátu,“ řekl Julínek.

Ke sporným místům by se vyjednavači mohli snad dostat na další schůzce, která bude v pondělí. Kamenem úrazu je například počet zdravotních pojišťoven. TOP 09 i ODS chtějí, aby jich bylo víc, VV pouze jednu, která by se zabývala poskytováním standardní péče a ostatní by mohly najít uplatnění v komerčním připojištění nadstandardní péče.

Spor je i o poplatky ve zdravotnictví. ODS a TOP 09 je chtějí zachovat, VV požadují zrušit poplatek za položku na receptu, a pokud se stanoví standardní péče, zrušit všechny regulační poplatky.

Konečně velkým sporem je i role státu v poskytování péče, tedy v určení toho, co má v péči dělat stát, protože dnes to není zcela jasné a nárok pojištěnce není vymahatelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám