Hlavní obsah

Dobeš vyhodil 228 úředníků, na byrokracii údajně ušetřil 487 miliónů

Ministr školství Josef Dobeš (VV) podle svého vyjádření letos propustil 228 úředníků. Spolu s rušením úřadů tak na byrokracii ušetřil 487 miliónů korun. Oznámil to v pondělí na tiskové konferenci. Dobeš má do Vánoc předat premiéru Petru Nečasovi (ODS) zprávu o plnění programového prohlášení vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Programové prohlášení vlády obsahuje zhruba 30 bodů, z nichž Dobeš zatím "nesáhl" asi na tři - například na podporu psychologů. V ostatních oblastech ale ministr svůj úřad pochválil, vyjmenoval třeba spuštění státních maturit, zvýšení platu učitelů nebo přípravu testů pro 5. a 9. třídy. Z odborných kruhů se přitom na Dobeše valí vlna kritiky.

"Jedná se o podporu školních psychologů a o podporu bakalářského studia," vyjmenoval Dobeš body, v nichž zatím nic neudělal. Oproti programovému prohlášení se prý také změnily podmínky ohledně splácení půjček na vysokoškolská studia. Původně měl absolvent začít splácet při dosažení nadprůměrného platu, nyní by to mělo být při dvojnásobku minimální mzdy.

Výzvu proti plošným testům podepsalo 1600 lidí

Dobeš letos vyhodil 12,8 procenta zaměstnanců ministerstva, pod jeho vedením skončilo také pět ústavů ministerstva. V souladu s programovým prohlášením se také letos a v příštím roce zvyšují platy pedagogů.

V oblasti regionálního školství ministr zmínil kromě maturit i přípravu plošného testování na základních školách a legislativní změny snižující byrokracii. Právě plošné testování přitom ostře odmítli někteří kantoři, pod výzvu proti testům se dosud podepsalo téměř 1600 lidí.

Na vědu se peníze nesnižují

Co se týká vysokého školství, do konce roku mají jít na vládu dva reformní zákony, které počítají mimo jiné se zavedením školného. Univerzity jsou také od letoška financovány s větším ohledem na kvalitu, nejen na počet studentů. Akademická obec se ale už nyní staví k návrhům zákonů s výhradami, zavedení školného Rada vysokých škol úplně odmítla.

Ministr upozornil i na to, že navzdory klesajícím rozpočtům nesnižuje peníze na vědu a výzkum.

"Jednáme o zařazení Prahy do možnosti čerpat evropské programy," uvedl s tím, že za jeho šéfování bylo Evropskou komisí schváleno vybudování šesti obřích vědeckých center. Dobeš dále zmínil přípravu zákonů o financování sportu a o dobrovolnictví.

Dobeše stíhá jedna kritika za druhou. Odborníci z praxe dokonce sepsali dopis premiérovi, v němž žádají Dobešovo odvolání, vadí jim jeho údajně chaotické řízení resortu. Dopis má zatím kolem 430 signatářů. Prezident Václav Klaus přitom označil Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám