Hlavní obsah

Dobeš prominul omezení studia škole, kde studovala jeho podřízená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš chce v rámci reformy vysokých škol rázně zatočit s nekvalitními univerzitami, přesto u jedné z univerzit na svá slova zapomněl. Navíc jde o pomoc škole, kam chodila jeho podřízená Jana Machálková nebo šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Jak zjistil deník MF Dnes, ministerstvo školství prominulo soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) omezení studia, které by znamenalo méně studentů, a tedy i příjmů pro školu. Podle Dobeše byla Akreditační komise v tomto případě příliš přísná a po nápravě není UJAK dále postihovat.

Dobeš čelil před půl rokem skandálu kvůli tomu, že své podřízené, ředitelce svého kabinetu Janě Machálkové, pomáhal s vypracováním seminární práce. Ta právě studovala na UJAK, kde mimo dalších absolvovala i šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Tituly bez řádného studia

„Akreditační komise poprvé po dvaceti letech čelí situaci, kdy její návrhy na sankce ministerstvo nepřijímá,“ uvedla na dotaz MF Dnes šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Komise podnikla loni na univerzitě Komenského hloubkovou kontrolu. Vyvolaly ji stížnosti některých pedagogů, že zde dostávají studenti bakalářské tituly bez řádného studia.

Vedení univerzity to popírá. Akreditační komise ale skutečně odhalila vážné nedostatky ve výuce. Rektor této vysoké školy Luboš Chaloupka uvedl, že univerzita komisi doložila, jakým způsobem nedostatky odstraňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám