Hlavní obsah

Do voleb chtěla jít i strana Ježíš je Pán, její jediný kandidát ale odstoupil

V květnových volbách do Sněmovny se bude letos o poslanecké mandáty ucházet 26 stran a hnutí. Vyškrtnuta byla jediná strana s neobvyklým názvem "Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz". Do voleb se přihlásila jen v Moravskoslezském kraji, kde ale byla její kandidátka odmítnuta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Vzhledem ke skutečnosti, že dnes odstoupil z kandidátní listiny této politické strany jediný kandidát, bylo rozhodnuto o odmítnutí této kandidátní listiny, neboť neobsahovala zákonem stanovené náležitosti,“ vysvětlila v pátek mluvčí kraje Šárka Vlčková. Dodala, že úřad nevydal žádné rozhodnutí, kterým by vyškrtl některého z kandidátů uvedených na kandidátních listinách.

Celkem tak  v Česku  kandiduje 26 stran a hnutí, což je stejný počet jako při minulých volbách před čtyřmi lety. Jen 15 seskupení ale bude mít kandidáty ve všech krajích, a tím i výraznější šance na vstup do dolní komory. Strana Občané.cz se opožděným předložením přihlášky připravila o možnost kandidovat i v Ústeckém kraji. SPR-RSČ zase nezaplatila volební příspěvek v pěti regionech a zůstala tak ve hře jen ve Středočeském a Libereckém kraji.

Republikáni i Občané.cz by rozhodnutí o odmítnutí jejich kandidátek ještě mohli napadnout u soudu, v minulosti ale žádná podobná žaloba neuspěla.

O jedno křeslo se popere 25 kandidátů

O 200 křesel v dolní komoře parlamentu může bojovat celkem 5056 kandidátů. Je to jen o 46 více než při volbách v roce 2006. Na jedno poslanecké křeslo tak připadá zhruba 25 uchazečů. Počet kandidátů se může ještě snížit, rozhodne-li se některý z nich například odstoupit nebo bude odvolán.

Do Sněmovny by se podle průzkumů volebních preferencí mělo aktuálně dostat šest stran. Poslanecká křesla by si měly udržet ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL spolu s TOP 09, k nimž by měla nově přibýt strana Věci veřejné.

Udržet se v dolní komoře parlamentu by chtěla také Strana zelených, kterou ale pod pětiprocentní hranicí spíš dotahuje Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) kolem bývalého premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana. Výsledek v Evropských volbách zase dává šance uskupení Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu.

Ve všech krajích kandidují ještě Strana svobodných občanů (Svobodní), Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Konzervativní strana (KONS), strana STOP se sídlem Brně a Česká pirátská strana (ČPS), která by naopak chtěla zopakovat úspěch podobného švédského seskupení v evropských volbách. S výjimkou ústeckého regionu, kde kandidátku předložila až den po termínu, byla v ostatních krajích k volbám připuštěna strana Občané.cz kolem někdejšího zakladatele a tajemníka ODS Petra Havlíka, která vybírala kandidáty v konkurzech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám