Hlavní obsah

Do Rady České televize už Uhde nezasedne

Právo, Novinky, val, jp
Praha

Sněmovní volební výbor doporučil ve středu Sněmovně 18 kandidátů pro členství v Radě České televize a devět pro členství v Radě Českého rozhlasu. V Radě ČT už od dubna nebudou její současný předseda Milan Uhde ani místopředsedkyně Dana Eklová a Radek Mezuláník, kritik jakýchkoli rozhodnutí generálního ředitele televize Petra Dvořáka. Mezi kandidáty jsou například divadelník Petr Oslzlý, novinářka Petra Procházková a exposlankyně Ivana Levá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

„Chceme vybrat takové, kteří jsou morálně čistí a skutečně dobří a kteří budou hájit zájmy veřejnosti, ne nás politiků,“ uvedl ve středu předseda Volebního výboru Martin Komárek (hnutí ANO) před jednáním tohoto výboru.

Politici poté dali – až na výjimky – příležitost hlavně novým a méně známým uchazečům. Ze známějších jmen mají šanci dostat se do Rady ČT bývalá poslankyně Ivana Levá (KSČM), novinář Luboš Beniak, bývalý rektor VŠE Richard Hindls, drogový psycholog Ivan Douda nebo novinářka Procházková.

V Radě Českého rozhlasu by mohli být mimo jiné i hudebník Mikoláš Chadima, farář Miloš Rejchrt a spisovatelka Lenka Procházková.

Poslanci zvolí na březnové schůzi Sněmovny definitivních šest nových radních pro ČT a tři pro ČRo.

O stranickou příslušnost nejde

V rozpravě se členové výboru bavili o tom, koho by měli do institucí doporučit. Poslankyně TOP 09 Nina Nováková apelovala na to, aby byli vybíráni spíše lidé nezatížení stranickou příslušností.

Oponoval jí Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého jde o to, vybrat profesně zdatného jedince bez ohledu na to, zda je členem nějaké strany. S tím souhlasili i místopředseda výboru Vítězslav Jandák (ČSSD) nebo Miroslav Grebeníček (KSČM).

Jandák rovněž prohlásil, že by členové výboru neměli při volbě podléhat vnějším tlakům. On sám prý měl od rána několik telefonátů ohledně volby, například od herecké asociace. „My jsme byli na tom slyšení (s kandidáty do rad ČT a ČRo) a my budeme doporučovat Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám