Hlavní obsah

Evropa v Praze

Aktualizováno

Na Pražském hradě začalo ve čtvrtek odpoledne první zasedání platformy Evropské politické společenství (EPC). Kromě premiérů a prezidentů států Evropské unie se účastní například lídři Británie, Turecka či Ukrajiny. Na zasedání v pátek naváže neformální jednání Evropské rady, tedy šéfů států a vlád zemí Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Evropští státníci se fotografují ve Vladislavském sále Pražského hradu

Článek

Účastníky na nádvoří Pražského hradu přivítal premiér Petr Fiala. Jednotlivé delegace přijížděly na Hradčanské náměstí v krátkých intervalech. Jako první dorazila islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir. Lídři následně zamířili do konferenčních prostor.

Před 15. hodinou se státníci nechali společně slavnostně vyfotografovat ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Záznam: Summit evropských lídrů na Pražském hraděVideo: AP

Při příjezdu politiků bylo nádvoří v obležení novinářů, kteří čekali, zda jim některý ze státníků či představitelů unijních institucí, kteří procházeli po červeném koberci do vnitřních prostor zcela uzavřeného Pražského hradu, neposkytne krátké vyjádření. To se v ojedinělých případech skutečně stalo.

Fiala promluvil k lídrům Evropy: Ukrajina vyhraje, pravda je na její straně

Domácí

Fiala vyslovil naději, že setkání bude efektivní a že bude prostor i pro bilaterální jednání. „Nechceme nahrazovat žádnou evropskou strukturu,“ zdůraznil s tím, že rokování budou věnována otázce zajištění míru v Evropě, migraci a i oblasti energetiky.

„Jednotný postoj Evropy na podporu Ukrajiny proti ruské agresi je naše velká síla,“ konstatoval Fiala.

Kteří politici se účastní pražského summitu

Domácí
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) a jeho norský protějšek Jonas Gahr Store.

Předseda Evropské rady Charles Michel připomněl, že jednání se zúčastní 44 zemí, což poskytuje dobrý základ pro rozhovory.

Francouzský prezident Emmanuel Macron by rád využil setkání k demonstraci jednoty Evropy. Chtěl by se v tomto formátu scházet každý půlrok.

Již před začátkem summitu dorazila do Prahy britská premiérka Liz Trussová, kterou Fiala přijal v nedaleké Kramářově vile. Na bilaterálním jednání měli hovořit zejména o situaci na Ukrajině i spolupráci obou zemí.

Záznam: Komentář premiéra Petra Fialy při příjezdu na první jednání Evropského politického společenstvíVideo: ČTK

Vedle Trussové zamířil na jednání ve formátu Evropského politického společenství například i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Do Prahy přijeli i představitelé zemí Balkánu či postsovětských republik.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) a britská premiérka Liz Trussová se setkali v Kramářově vile, 6. října 2022, Praha.

Videomostem by se měl připojit rovněž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jednání budou věnována především situace na Ukrajině, energetické krizi, případně nelegální migraci, která v posledních měsících znovu nabývá na síle.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství. Vyčkávající premiér Petr Fiala

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám