Hlavní obsah

Do opuštěných rakovnických kasáren se vrátí vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník
Aktualizováno

Do opuštěných rakovnických kasáren se v roce 2018 vrátí vojáci, uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Armáda by měla přijímat více vojáků a mít početnější zálohy, proto potřebuje mít zázemí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kasarná v Rakovníku

Článek

„Jsme v jiné bezpečnostní situaci, chceme přijímat více vojáků, chceme mít početnější aktivní zálohy, a proto potřebujeme zázemí, která nám tato kasárna mohou poskytnout," řekl Stropnický.

Starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD) považuje návrat vojáků za ideální, protože to oživí město a vytvoří pracovní příležitosti. V areálu kasáren je osm objektů zkolaudovaných pro bydlení. Jsou tam sklady, dílny pro opravu aut, bývalá jídelna a posilovna. Areál má rozlohu přes 38 hektarů, z toho je zastavěná plocha zhruba 3,3 hektaru. Armáda kvůli úsporám od loňského ledna zrušila místní ženijní útvar, kasárna tak opustilo zhruba 350 vojáků.

Armáda si ponechá hlavní a rozlehlejší část kasáren včetně cvičiště, takzvanou Duklu I, druhou, menší Duklu II, pravděpodobně prodá. Podle územního plánu by zde mohly vzniknout podniky s lehkou průmyslovou výrobou.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář předpokládá, že za tři roky by mohlo být v kasárnách i 600 vojáků. „Bude to kombinace jednotlivých útvarů," uvedl Bečvář. Armáda má v současné době 25 posádek. Ve Středočeském kraji jsou v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi, v Jincích a v Čáslavi.

Pro Rakovník to podle starosty bude znamenat uklidnění situace, protože se obyvatelé báli, že se do areálu nastěhují sociálně nepřizpůsobiví lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám