Hlavní obsah

Do lavic letos usedne více prvňáčků než loni

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Základní školy čeká letos v září mnohem větší nápor než v předešlých letech. Zatímco loni hlásilo ministerstvo školství meziroční nárůst o šest procent a v lavicích prvních tříd usedlo 101 tisíc žáků, ve školním roce 2012/2013 to má být o tři a půl tisíce více.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prvňáků letos usednou do lavic přes 104 tisíce.

Článek

„Do prvních tříd nastoupí 104,5 tisíc nových žáků,“ informovalo ministerstvo. Oproti minulému roku se přitom jedná o znatelný nárůst. Tehdy jich bylo 10 tisíc a v současnosti již bývalý ministr Josef Dobeš oznámil šestiprocentní nárůst oproti školnímu roku 2010/2011.

Celkem v nadcházejícím školním roce usedne v lavicích základních škol 808,7 tisíce dětí, z toho 488 tisíc se bude učit na prvním stupni a 320,7 tisíc na druhém stupni. Na víceletá gymnázia a konzervatoře odejde ze základních škol 11 % žáků.

Klesající trend ovšem podle ministerstva hlásí střední školy, kam letos studenti poslali o 57,5 tisíce přihlášek méně než loni. „Došlo tak ke snížení počtu podaných přihlášek na uchazeče z 2,2 na 1,7,“ tvrdí úřad. Na střední školy má přitom v září nastoupit 104,9 tisíce studentů, takže jejich celkový počet bude podle ministerstva činit zhruba 428 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám