Hlavní obsah

Do Krkonoš se po staletích vrátili bobři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Krkonoš se po staletích vrátili bobři. Na návrat upozornila Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v souvislosti s mrtvou samicí, která byla nalezena naproti jezu na Jizeře v Horní Sytové. Zvíře podle všeho nepřežilo střet s autem.

Foto: KRNAP / Miloš Jakoubek

Mrtvá samice bobra nalezená v Krkonoších

Článek

Největší evropský hlodavec byl na našem území v minulosti vyhuben a v posledních desetiletích se pozvolna díky přeshraniční migraci z Německa a Rakouska vrací.

Vedle mrtvé samice o váze 18 kilogramů, která byla podle všeho březí, má KRNAP zdokumentován i výskyt mladého bobra u mostu přes Jizerku ve Vítkovicích na Semilsku.

Doposud byli bobři zaznamenáni v podhorských oblastech na Frýdlantsku a v povodí Nisy. Jejich další šíření by mohlo pokračovat proti proudu Jizery a jejích přítoků.

„Horská krajina není pro bobry nikterak příhodná – na prudce tekoucích řekách své hráze nepostaví a také dřevinná skladba zdejších břehových porostů jim příliš nevyhovuje,“ připomněl mluvčí KRNAP Radek Drahný s tím, že vhodnějším teritoriem pro výskyt bobrů zůstanou luční potoky v podhůří.

Reklama

Výběr článků

Načítám