Hlavní obsah

Do funkce ombudsmana senátoři nově navrhli Šestáka a znovu i Seluckou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát na funkci zástupce veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové opětovně navrhl právničku Markétu Seluckou, byť ji Sněmovna do této funkce v březnu neschválila. Nově k ní přidal bývalého místopředsedu horní komory za Starosty Jiřího Šestáka. Jejich nominaci ve čtvrtek senátoři podle očekávání potvrdili v tajné volbě. Selucká a Šesták byli jedinými kandidáty.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká dostala 52 hlasů z 68 možných, Šesták obdržel 51 hlasů, uvedl předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO).

Selucká působila kromě akademické sféry ve státní správě, advokacii a podnikatelské sféře. Byla také asistentkou ústavních soudců a svých zkušeností by chtěla využít, uvedla při první senátní nominaci. Českobudějovický zastupitel a bývalý ředitel Jihočeského divadla Šesták byl senátorem v letech 2012 až 2018, z toho poslední dva roky místopředsedou horní komory.

Seluckou navrhli předsedové senátorských klubů ODS a KDU-ČSL Miloš Vystrčil a Petr Šilar. Šestáka nominoval současný místopředseda Senátu Jan Horník (STAN).

Zeman dál prosazuje Křečka a Koudelku

Prezident Miloš Zeman svou nominaci nezměnil. Doporučil poslancům znovu bývalé poslance ČSSD - dosavadního zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka a advokáta Zdeňka Koudelku. Označil je za vhodné a zkušené kandidáty. Koudelka v březnové sněmovní volbě z navržených kandidátů obdržel nejméně hlasů, 14 ze 175 odevzdaných. Křeček se dostal do finále se Seluckou, obdržel 25 ze 161 odevzdaných hlasů. Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká obdržela 63 hlasů, na zvolení to ale nestačilo.

Termín volby zástupce ombudsmana, které se zúčastní čtyři uvedení kandidáti, zatím nebyl stanoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám