Hlavní obsah

Do dětských domovů by nesměly přicházet děti do sedmi let, plánuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2025 bude platit zákaz umisťovat děti do tří let do ústavní péče, skončí kojenecké ústavy. Ministerstvo práce a sociálních věcí má ale ještě ambicióznější plán. Do dětských domovů by už neměli přicházet ani sedmiletí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po příchodu do dětského domova jsou zanedbané děti vděčné za cokoli. Někdy jim stačí věnovat jenom trochu pozornosti

Článek

Na sněmovním semináři o budoucnosti ústavní výchovy to řekla Zdislava Odstrčilová, vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb ministerstva práce a sociálních věcí. „Chceme, aby se od roku 2028 nesměly přijímat děti do sedmi let do pobytových zařízení. Je to praxe i v zahraničí,“ uvedla. Novinkám posléze potvrdila, že jde zatím pouze o záměr.

„Malé děti do ústavních zařízení nepatří. Je pro ně úplně zásadní, aby navázaly co nejbližší vztah s pečující osobou, což v kolektivním zařízení není možné. Není to kritika zaměstnanců těchto zařízení, ale fakt, který nejde změnit,“ uvedla Odstrčilová.

Podle analýzy, kterou si nechala vypracovat iniciativa 8000 důvodů, která podporuje zrušení ústavní péče pro děti, bylo koncem roku 2023 v dětských domovech 142 dětí ve věku do tří let a 268 dětí starších. Celkem je podle zástupkyně iniciativy Barbory Křižanové v domovech zhruba sedm set dětí do sedmi let.

Soud odebral pěstounům dítě. Strašná chyba, ale už to tak nechme, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Ministerstvo nyní pracuje na opatřeních, která mají děti dostat z ústavů do rodin. Poslanci rozhodnou o novele o sociálně-právní ochraně dětí, která by měla zjednodušit přijímání pěstounů. Jak ale řekla Odstrčilová, resort zároveň připravuje nový zákon o ochraně dětí a podpoře rodin, jehož cílem je, aby děti nebyly pokud možno odebírány z rodin.

„Chceme posilovat služby, které ohroženým rodinám bezprostředně nabídneme, aby mohly zvládnout těžkou situaci. Také hodláme profesionalizovat pěstounskou péči,“ uvedla.

„Chceme mít mezi pěstouny vyškolené profesionály připravené převzít dítě i s těžkým handicapem nebo i skupinu víc sourozenců,“ řekla Odstrčilová. „Víme, že vždy bude potřeba pobytové zařízení pro děti, pro které se vhodný pěstoun nenajde. Dětské domovy by v budoucnu měly být co nejvíce podobné rodinnému prostředí, starat se o co nejmenší skupinky dětí.“

Jurečka s Juchelkou se přeli kvůli pěstounům

Domácí

Na tom by resort měl spolupracovat s ministerstvem školství, které má dětské domovy v gesci. „Institucionální výchova je to poslední, co bychom chtěli. V ústavní výchově by mělo být co nejméně dětí,“ přisvědčil Jan Mareš, vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže.

Poslanec ANO Aleš Juchelka, který má v opozičním hnutí na starosti sociální oblast, Novinkám řekl, že zákaz pobytu dětí mladších sedmi let v dětských domovech by zatím nepodpořil. „Stále nám ještě scházejí pěstouni pro děti do tří let. Ale umím si to představit, pokud bychom měli dostatek profesionálních pěstounů,“ řekl.

Na semináři vystoupil také Jan Košíček, ředitel Výchovného ústavu a dětského domova v Moravském Krumlově, který před omezováním ústavní péče pro děti varoval.

„Zatímco my tu potlačujeme ústavní péči pro děti, policie v Německu eviduje 222 dětských gangů. Je třeba podívat se i na to, jaké nebezpečí mohou děti na polarizovaném spektru představovat,“ řekl.

K odejmutí dítěte rodině musí být závažné důvody, připomněl Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám