Hlavní obsah

Na Pardubicku padaly kroupy o velikosti pingpongových míčků

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Falout
Trhové Sviny
Aktualizováno

Prudké bouřky, které se přehnaly v neděli odpoledne Jihočeským krajem, zaměstnaly hasiče. Například v Trhových Svinech spadlo kolem 15. hodiny při bouři téměř 50 milimetrů srážek a voda se dostala do několika sklepů. Později odpoledne se bouřky přesunuly do středních a východních Čech. Na Pardubicku podle TV Prima dokonce padaly kroupy o velikosti pingpongových míčků.

Článek

„Nejvážnější situace (v jižních Čechách) byla v jednom z autobazarů, kde byl až jeden metr vody,“ potvrdil Právu operační důstojník jihočeských hasičů. V Trocnovské ulici rychle valící se voda vymlela silnici. Na vozovce tak zůstávají kusy asfaltu.

„Přišlo to najednou. Voda se valila hlavně z luk. Nejvíce postižení jsou obyvatelé v Luční ulici, kteří mají vodu ve sklepích. Silnice u autobazaru je pak kvůli stále vysoké vodě jen těžko průjezdná. Nyní ale voda naštěstí již opadá,“ řekl Právu kolem 17. hodiny jeden z místních obyvatel.

“Bouřky byly intenzívní. V Temelíně zaznamenala naše stanice 38 mm a v Bechyni kolem 50 milimetrů. Na některých místech byly i kroupy, například na Strakonicku a Českobudějovicku,“ uvedl českobudějovický meteorolog František Vavruška.

Problémy i ve středních Čechách

Odpoledne zasáhly silné bouře s krupobitím, přívalovými srážkami a silným větrem také jižní část Středočeského kraje. Postiženo je hlavně Příbramsko, Kutnohorsko, Benešovsko a okolí Prahy.

Hasiči již registrovali celou řadu výjezdů, nejvážnější situace je ve Strojeticích na Benešovsku, kde musí být evakuováno 160 dětí z tábora. V obci Ostrov na Příbramsku zase zaplavil rozvodněný potok náves, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Silný déšť komplikoval i dopravu na dálnici D1. Konkrétně na 57,5 kilometru bylo v obou směrech velké množství vody a místo bylo jen obtížně průjezdné.  

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy platí v celé republice až do pondělního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám