Hlavní obsah

Do Česka dorazil prach ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství saharského prachu se během noci z pátku na sobotu začalo dostávat do Česka. Prach zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu a výrazně ovlivní dnešní teploty, které budou nižší, než se očekávalo. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: ČHMÚ

Saharský prach postupující nad Českou republikou

Článek

Saharský prach totiž tlumí sluneční paprsky, na mnoha místech mohou lidé pozorovat pouze zamlženou oblohu. To je i případ Vsetína, záznam z webkamery z těchto míst, zveřejnil ČHMÚ na sociální síti X.

„Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z (předpovědních) numerických modelů nepočítal,“ upozornil ČHMÚ.

Ceilometry, které pomocí laserového paprsku měří výšku a množství oblačnosti, ukazují podle meteorologů zvýšenou vrstvu odrazivosti paprsku ve výšce kolem dvou kilometrů. Prach se však zřejmě nepohybuje jen takto vysoko. „Na jihozápadě Čech se prach vyskytuje ještě níže a ovlivňuje dokonce i přízemní koncentrace prachu,“ doplnil ČHMÚ.

Kvůli tomu, že se saharským prachem nepočítají předpovědní modely, nemusí dnes teploty vystoupat na očekávaných 19 až 23 stupňů Celsia. Je tak méně pravděpodobné, že se teploty dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

Na Česko míří velké množství saharského prachu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám