Hlavní obsah

Do brněnského babyboxu kdosi odložil čerstvě narozené děvče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do babyboxu v Brně v pondělí ráno někdo odložil čerstvě narozenou holčičku. Je 234. dítětem odloženým v babyboxu. V tiskové zprávě o tom informoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Dívka je podle lékaře na první pohled zdravá. V brněnském babyboxu, který je druhý nejstarší v zemi, lidé odložili už 21 dětí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Dívka měřila 48 centimetrů a vážila 2750 gramů. „Je stará tak tři hodiny, nevykoupaná, jen tak utřená v ušmudlaném triku a punčocháčích zabalená do bleděmodré deky, pupečník má podvázaný provázkem, ale je na první pohled zdravá,“ uvedl podle Hesse primář novorozeneckého oddělení Nemocnice Milosrdných bratří Dan Wechsler.

Hess dívku pojmenoval Žaneta. „Podle Žanety Dvořákové z Ústavu pro jazyk český, která si před několika dny dala práci a napsala rozsáhlý článek, jak jsou pojmenovávány děti z babyboxů,“ objasnil Hess.

Smutný příběh dvouměsíčního Tobiáše, do babyboxu ho odložili už podruhé

Krimi

V ČR je 81 vyhřívaných schránek pro odložení dětí. Nejstarší je v Praze z června roku 2005, kde bylo už odloženo 29 dětí. Druhý babybox je v Brně od listopadu téhož roku, kam lidé dali už 21 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám