Hlavní obsah

Smutný příběh dvouměsíčního Tobiáše, do babyboxu ho odložili už podruhé

– Písek • Aktualizováno

Pohnutý osud má ještě ani ne dvouměsíční Tobiáš. Nejdříve ho do babyboxu v Písku odložila 7. ledna matka a o necelý měsíc později nestačila na péči o něj ani jeho babička. Je prvním dítětem, které se v tomto zařízení ocitlo hned dvakrát.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

„Zdravotníci klučíka okamžitě poznali, podstatné je, že je zdravý. OSPOD jej svěřil do péče babičce a ta na něj zřejmě nestačila. Vrátila jej ve středu 2. února po půl jedenácté večer. V každém případě je Tobiáš první děťátko, které bylo do babyboxu odloženo dvakrát,“ uvedl zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess.

Upozornil, že Tobiáš byl čistě oblečený, celý v bílé kombinéze s modrou čepičkou a modrým dudlíkem.

První letošní dítě v babyboxu. Dvoutýdenní chlapec měl u sebe i rodný list

Domácí

Předtím ho do stejného babyboxu odložila 7. ledna jeho matka. „Přiložila i rodný list, ze kterého zdravotníci zjistili jméno a také, že se narodil 20. prosince,“ upozornil Hess. Ten už v lednu předvídal, že umístění dítěte nebude jednoduché. „Možná se stane předmětem několikaletého opatrovnického řízení,“ obával se Hess.

Tobiáš je prvním letošním dítětem z babyboxu. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 232 dětí, z toho 106 chlapců.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Do babyboxu v Teplicích někdo odložil novorozenou holčičku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám