Hlavní obsah

Divočáci mu pomohli najít poklad. Les ukrýval džbán pražských grošů z dob Václava IV.

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Tak si člověk představuje středověký poklad. Keramický džbán a v něm měšec plný stříbrňáků. Přesně takový se podařilo nalézt koncem prosince v lese na Rokycansku. Díky tamním divočákům a všímavosti náhodného kolemjdoucího. Jde o jeden z nejzásadnějších objevů svého druhu posledních let

Petr Hudec, který v lese nalezl groše z doby Václava IV.Video: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Šel jsem se projít do lesa a při procházce po lesní cestě, v místě, kde to bylo zryté od divokých prasat, leželo pár mincí,“ popsal šťastný nálezce Petr Hudec, jak na poklad, odborně depot, narazil. „Mám známého, který spolupracoval s plzeňským Západočeským muzeem, telefonicky jsem ho kontaktoval,“ uvedl.

Pak už dostaly události rychlý spád, na místo vyrazila skupina archeologů a vypátrala keramickou nádobu s 521 stříbrnými mincemi. „Nebyla zakopaná v zemi, ale schovaná pod hromadou kamení - to zřejmě divočáky lákalo,“ řekl Právu archeolog zmíněného muzea Antonín Zelenka.

Odborníci zatím vyčistili jen několik mincí, ale až na dva drobné penízky jde ve všech případech zřejmě o pražské groše Václava IV., ražené pravděpodobně na počátku patnáctého století. „V té době šlo o slušný majetek,“ upozornil numismatik Miroslav Hus. „Za nalezený obnos by se tehdy dal pořídit domek na předměstí Rokycan, malé hospodářství nebo třeba stádo krav. Například slepice tehdy stávala jeden groš,“ připomněl Hus.

Úkryt před válkou?

Poklad si daleko od nejbližších obydlí - patrně někdy za husitských časů - uschoval dost možná nějaký bohatý sedlák v obavách před válkou. „Prchal a asi přišel o život. Jinak by se pro peníze určitě vrátil,“ podotkl ředitel muzea František Frýda.

Domek by se asi za objevené stříbrňáky dal pořídit i teď. Nálezci ale připadne jen desetina odhadní ceny, odměna se může podle muzejníků pohybovat v řádu desetitisíců i statisíců korun. „Historická cena nálezu je velmi významná,“ upozornil Frýda. „Dokumentuje sociální prostředí, je to svědek válečných událostí. Vědět budeme víc, až budou všechny mince očištěné a půjdou zadatovat,“ dodal.

Podobně významný poklad se v Česku podařilo naposledy nalézt před dvěma lety, shodou náhod také v Plzeňském kraji, u Konstantinových Lázní. „Tam bylo ale mincí méně,“ uzavřel Frýda.

Reklama

Výběr článků

Načítám