Hlavní obsah

Dívka prodělala unikátní operaci, rostoucí tyče jí srovnaly zkroucenou páteř

Právo, Miroslav Homola
Brno

Ještě před několika dny se desetiletá Lucie z jižních Čech trápila v tělovém korzetu. Nosila ho kvůli vychýlené páteři léta. Nemohla si hrát jako ostatní děti, nemohla pořádně jezdit na kole, plavat, sportovat. To všechno je už ale minulostí. Lucie se stala první pacientkou v ČR, která na vlastním těle okusila výhody nové operační metody v páteři „rostoucích“ tyčí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lucinka je první pacientkou, na které byla použita nová unikátní metoda operace skoliózy páteře. Operace týmu Martina Repky (na snímku) trvala tři a půl hodiny.

Článek

Operaci absolvovala na největším pracovišti svého druhu v republice na ortopedické klinice FN Brno v úterý a příští týden už pojede domů. Její bolestivě vychýlenou páteř napravily technika a pomůcky, které porostou spolu s ní.

„Systém tzv. rostoucích tyčí je nová operační technika, která u dětí do 12 let věku poprvé umožní operační řešení skoliózy, tedy vychýlení páteře do strany, které trvale a nenávratně páteř poškozuje. Při operaci jsou nejprve do oblasti vrcholu a na oba konce deformity páteře zavedeny šroubky, do nichž se následně nasadí tyče. Při operaci se zablokují pouze tři obratle na vrcholu křivky. Na obou koncích křivek se tyče umístí do šroubů tak, aby obratle mohly dále dorůstat a tyč pak jakoby roste s dítětem,“ popisuje novou převratnou metodu primář ortopedie Martin Repko.

Lucie se bude moci po rehabilitaci zapojit do běžného života.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Primář Martin Repko ukazuje stav páteře Lucie před operací

Největší výhodou nové metody, která se vyvíjela sedm let je fakt, že pacient nemusí, tak jak roste, absolvovat každého půl roku opakující se operace deformity, které se navíc vždy prováděly v celkové anestézii. Mimo to také není nutné nosit po operaci trupový korzet, který byl při použití původních operačních technik nezbytností.

„Tato operace je vysoce specializovaný výkon, který je možné provádět výhradně na pracovišti s plným vybavením moderními typy operačních instrumentárií, specializovaným anesteziologickým týmem a zajištění monitorace neurologických funkcí v průběhu operace,“ doplňuje popis zatím unikátního zákroku přednosta ortopedické kliniky Richard Chaloupka.

Metoda, která vyžaduje množství speciálních nástrojů a pomůcek, se vyvíjela sedm let především ve Francii a USA a v současnosti se zhruba rok používá s úspěchem právě ve Francii a také v Polsku. "Čekali jsme na jejich výsledky a ty jsou velmi uspokojivé,“ uvedl Chaloupka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na snímku po operaci jsou jasně viditelné titanové tyče u narovnané páteře, které rostou i s pacientem a už v něm zůstanou.

Brněnské pracoviště je největší svého druhu v republice. V roce 2009 zde operovali 151 případů skoliózy loni to bylo 132 operací.  Dětských pacientů je ročně zhruba kolem stovky.

Skoliotická deformita páteře představuje zakřivení páteře do strany se současnou rotací obratlů a deformitou hrudního koše. Deformity začínají a postupně se rozvíjí v různém věku dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám