Hlavní obsah

Dívčí válka v pražském ANO: Kleslová se znovu pustila do Krnáčové

– Praha • Aktualizováno
Právo, rsk

Jen pár týdnů vydrželo příměří mezi šéfkou pražských babišovců, starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou, a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Doutnající spor se ve čtvrtek opět rozhořel naplno, když Kleslová obvinila Krnáčovou z politikaření, pokrytectví a střílení do vlastních řad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radmila Kleslová (ANO)

Článek

„Připadá mi nehorázné, že najednou paní primátorka začíná říkat, že politici nemají zasedat ve statutárních orgánech firem s městskou účastí. Jejich členy už od počátku volebního období nominuje i odsouhlasuje Rada hlavního města Prahy, a to včetně hlasu paní primátorky. Ze členů ANO dělá neschopné hlupáky, přitom to jsou lidé se vzděláním, odbornými znalostmi a životními zkušenostmi,“ řekla Právu Kleslová.

Rozbuškou pro její reakci bylo Krnáčové vyjádření pro čtvrteční LN. Deník napsal, že Kleslová míří do představenstva firmy Pražská teplárenská Real Estate, na což primátorka reagovala slovy, že ji informace překvapila.

„Překvapilo mě to ze dvou důvodů. Prvním je kritika ze strany médií na adresu hnutí ANO v Praze za návrat starých pořádků, kdy byl management městských firem prošpikován politiky. Druhým důvodem je program našeho hnutí, který se vymezoval vůči kumulování funkcí a dosazování politiků do těchto funkcí,“ uvedla Krnáčová.

Ve vedení další společnosti nebude

Kleslová ve čtvrtek Právu řekla, že už před časem Pražské teplárenské Real Estate oznámila, že v jejím vedení nebude. Kleslová je předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky a také členkou představenstva Pražské teplárenské.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana Krnáčová

„Většinou, když nějaká firma vytváří novou dceřinou společnost, tak automaticky překlopí do vedení lidi, kteří sedí v orgánech mateřské společnosti. Když jsem to zjistila, tak jsem jim 10. září napsala dopis, ve kterém jsem Pražské teplárenské oznámila, že v představenstvu společnosti Pražská teplárenská Real Estate z osobních důvodů nechci a nebudu zasedat. To ostatně na dnešním (tj. čtvrtečním) zasedání rady hlavního města Prahy bylo oznámeno,“ uvedla Kleslová.

Brněnský model

Krnáčová ve čtvrtek uvedla, že v materiálu týkajícím se firmy Pražská teplárenská Real Estate figurovalo jméno Kleslové mezi členy představenstva. Primátorka se dále pozastavila nad tím, co Kleslovou na jejím komentáři udivuje.

„Prostě si nemyslím, že by politici měli sedět v představenstvech akciových společností, které spoluvlastní město. Nechápu, proč ji to tak rozčiluje, když celý program hnutí ANO byl postaven na nepolitikaření a odpovědném řízení,“ uvedla.

Podle primátorky ANO také neobsazuje na celostátní úrovni své poslance do státem vlastněných akciových společností.

„Proč bychom to tedy měli dále dělat i v Praze? Zároveň republikové předsednictvo hnutí ANO přijalo usnesení, kterým Praze doporučilo přejít na tzv. brněnský model, který rovněž nepočítá se zastupiteli a aktivními politiky v představenstvech akciových společností s městskou účastí,“ dodala.

V úterý Kleslová odstoupila z postu místopředsedkyně ANO kvůli podle jejích slov „štvavé mediální kampani“ kolem smlouvy její advokátní kanceláře pro polostátní ČEZ. Za poradenskou činnost advokátní kancelář Kleslové dostávala 100 tisíc měsíčně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kleslová jako místopředsedkyně ANO končí

Radmila Kleslová skončila ve funkci místopředsedkyně ANO, předsednictvo její rezignaci na úterním jednání přijalo. Starostkou Prahy 10 Kleslová zůstává. Svoje...

Výběr článků

Načítám