Hlavní obsah

Dítě lze trvale odebrat jen řádným rozsudkem, jinak se musí vrátit, rozhodl ÚS

Brno

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti matky, jejíž dcera zůstává řadu měsíců v dětském centru bez pravomocného rozhodnutí pouze na základě opakovaného předběžného opatření. Předběžné opatření může podle ÚS sloužit pouze jako dočasné opatření, nikoliv dlouhodobé řešení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Ústavní soudci připomněli, že při prodlužování předběžného opatření musí soudy zvažovat vývoj dítěte a případně co nejdříve umožnit opětovné sloučení rodiny. Soudy podle ÚS v této kauze takto nepostupovaly, a tím zasáhly do práva matky na rodinný život a spravedlivý proces.

Nález nebude mít konkrétní dopad na pobyt dítěte, které je už v tuto chvíli v dětském centru na základě standardního rozhodnutí o péči. Pro matku jde spíše o satisfakci. "Doufám, že to bude mít zároveň nějaký vliv na praxi soudů, které se v budoucnu nebudou takovýchto postupů dopouštět," řekla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Opatření se prodlužovalo dva roky

Městský soud v Brně v červnu 2013 nařídil předběžné opatření, jímž tehdy 22měsíční dítě odevzdal do péče dětského centra Chovánek, protože se holčička údajně ocitla bez jakékoliv péče a byl ohrožen její život a příznivý vývoj. Městský soud pak opatření periodicky prodlužoval, naposledy letos v březnu.

ÚS poukázal na nedostatečné odůvodnění jednotlivých rozhodnutí. "Obecné soudy zcela opomněly, že by i prostřednictvím odůvodnění svých rozhodnutí mohly stěžovatelku seznámit s tím, co brání návratu její dcery zpět do její péče, respektive jí vysvětlit, co má splnit, aby o svou dceru mohla znovu sama pečovat," uvedla Šimáčková.

Loni pak Městský soud v Brně řádným, takzvaným meritorním rozhodnutím nařídil ústavní výchovu dítěte v tomtéž dětském centru, kde se již dítě nacházelo na základě předběžného opatření. Matka se odvolala, řízení tedy v době rozhodování ÚS stále pravomocně neskončilo.

V Norsku je to naopak

Rozhodnutí Ústavního soudu tak jako správný stanoví opačný postup, než jaký se praktikuje v Norsku, jehož sociální služba v poslední době čelí rozsáhlé zahraniční kritice za to, že údajně bez náležitých důkazů odebírá děti cizinců.

To je i případ českých bratrů Michalákových, který v České republice přitahuje velkou mediální pozornost. Českým rodičům úřady bratry odebraly v květnu 2011 pro podezření na násilí a zanedbávání. Rozhodnutí sociální služby potvrdil soud, policie ale případ odložila a žádné obvinění nepadlo. Opětovné sloučení rodiny tamní úřady jako prioritu neuznávají a chlapci nyní vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám